Οι μόνες επιχειρήσεις που απ' ό,τι φαίνεται θα έχουν δουλειά στο μέλλον είναι όσες πουλάνε λουκέτα. Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, το 2012 θα είναι μία μαύρη χρονιά για τις εμπορικές επιχειρήσεις, αφού 50.000-60.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και ατομικές) και 900-1.000 σε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ), αναμένεται να βάλουν λουκέτο. Και ο αριθμόε αυτός μπορεί να "κλειδώσει" και σε
υψηλότερα νούμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δη από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 60.000, ανεβάζοντας στην τετραετία τον συνολικό αριθμό σε περίπου 120.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, φέτος χάθηκαν συνολικά 28.260 θέσεις εργασίας στο εμπόριο, ενώ δυσοίωνες είναι οι σχετικές προβλέψεις και για την επόμενη χρονιά.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011, που παρουσιάστηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ειδική εκδήλωση και αντικατοπτρίζουν την έντονη απαισιοδοξία του εμπορικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο δικαιολογείται απόλυτα, καθώς μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2011:
* 8 στις 10 Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των Α.Ε.-ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες το 2011.
* Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση της κερδοφορίας.
* Η απόλυτη πλειονότητα των Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικών επιχειρήσεων και πάνω από το 40% των Α.Ε.-ΕΠΕ δήλωσαν ότι οι επενδύσεις τους μειώθηκαν.
Σε σχέση με το 2012 οι προβλέψεις είναι εξίσου απαισιόδοξες:
* Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις αναμένουν ότι πωλήσεις και κέρδη το 2012 θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
* Το 31,5% Α.Ε.-ΕΠΕ και το 36,5% Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσαν πρόθεση μείωση των επενδύσεών τους.
Αναφορικά με την επιβίωσή τους στην οικονομική κρίση μία στις τρεις Α.Ε.-ΕΠΕ θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της, ενώ σε Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές μία στις δύο επιχειρήσεις. Επίσης μια στις πέντε Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές βλέπει λουκέτο, ενώ σε Α.Ε.-ΕΠΕ το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο (13,4%).
Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι τα πιθανότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι περιορισμός του κόστους λειτουργίας, μείωση προσωπικού και αύξηση παροχών - προσφορών στα προϊόντα τους. Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το πιθανότερο μέτρο είναι επίσης περιορισμός του κόστους λειτουργίας, αύξηση παροχών/προσφορών-μείωση τιμών, αλλά δεν θεωρούν υψηλής πιθανότητας το ενδεχόμενο απολύσεων.
Επίσης, κάμψη των πωλήσεων σημειώνεται σε όλο το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικών επιχειρήσεων, ενώ οι πωλήσεις ΑΕ-ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2% όπως και η λειτουργική κερδοφορία κατά 84,8%. Εξάλλου, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα.
http://www.tampouloukia.gr
ourlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ