Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ .ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ??


ImageΣτα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών προβλέπεται να βρεθούν τα αποθέματα ελληνικής κομπόστας ροδάκινου στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2011-2012. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο λόγος είναι η αντικατάσταση ενός μέρους των οπωρώνων βιομηχανικού ροδάκινου με επιτραπέζιες ποικιλίες ή άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Η τρέχουσα περίοδος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, θα είναι για πρώτη φορά ελλειμματική, με αποτέλεσμα τα αποθέματα το 2012 να περιοριστούν στα 1,6 εκατ. κιβώτια. Όπως σημειώνουν
στην Agrenda εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων του χώρου, αυτό σημαίνει για την επόμενη σοδειά αυξημένη τιμή παραγωγού, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό, με βάση τη ζήτηση που έχει διαμορφωθεί από τη διεθνή αγορά.

Πότε θα πληρωθεί η φετινή σοδειά;

Με ρουλέτα στο καζίνο μοιάζει, όμως, η υπόθεση της εξόφλησης της σοδειάς του 2011 για τους παραγωγούς. Οι άτυχοι, όπως φαίνεται, χάνουν τα χρήματά τους, εάν οι φημολογούμενες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 των κονσερβοποιείων Covita και Φίλιππος εγκριθούν.
Ειδικά για την πρώτη, οι πληροφορίες λένε ότι έχει εξοφλήσει όσους της παρέδωσαν φέτος προϊόν, διότι παρέλαβε μικρές ποσότητες, αλλά χρωστά ακόμα τα ροδάκινα του 2010.
Οι τυχεροί διακρίνονται σε πολλές υπο-κατηγορίες. Κατ’ αρχάς υπάρχει η ιδιωτική ΔΑΝΑΪΣ, που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, και η ΚΡΟΝΟΣ, που δεσμεύεται ότι θα εξοφλήσει τουλάχιστον το 90% μέχρι τα Χριστούγεννα.
Έπειτα, είναι οι συνεταιριστικές ΑΛΜΜΕ και Venus, οι οποίες περιμένουν την ερχόμενη Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, να ξανασυνεδριάσει το συμβούλιο χορηγήσεων της ΑΤΕbank και να εγκριθεί η χρηματοδότησή τους για τη φετινή χρονιά. Εάν δοθεί το «πράσινο φως» οι παραγωγοί αναμένεται να εξοφληθούν μέσα στις γιορτές ή και αμέσως μετά.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και όσοι παραγωγοί έδωσαν το προϊόν τους σε ιδιώτες, που αναζητούν αυτή την περίοδο χρηματοδότηση από τις τράπεζες και είναι σε θέση να τους εγκριθούν σχετικά δάνεια. Αλλά είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν τυγχάνουν τραπεζικής χρηματοδότησης, προβλέπεται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ακόμα και τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή γίνουν και οι τελευταίες πληρωμές από τους λιανέμπορους.

Ανακοίνωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας     
Α.Στην φετινή περίοδο, η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 365.000 τ. περίπου έναντι  400.000 τ. της περσινής.  Δηλαδή, υπήρξε μείωση της τάξης του 9%. Απ’ αυτά, 320.000 τ. τιμολογήθηκαν ως α’ ποιότητας (κομπόστα – κατάψυξη – νωπή διάθεση) σε τιμή κατ’ ελάχιστον 0,25 ευρώ / κιλό και οι υπόλοιποι 45.000 τ. ως β’ ποιότητας (χυμός) σε τιμή 0,15 ευρώ / κιλό. Τα αντίστοιχα μεγέθη την περσινή περίοδο ήταν 290.000 τ. α’ ποιότητας σε τιμή 0,20 ευρώ / κιλό και 110.000 τ. β’ ποιότητας σε τιμή 0.12 ευρώ / κιλό. Έτσι ενώ η μέση τιμή για τη συνολική παραγωγή α’ και β’ ποιότητας ήταν πέρυσι 0,178 ευρώ / κιλό, φέτος ανήλθε σε  0,236 ευρώ / κιλό σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση επιπέδου 33%.  Αυτό οφείλεται βεβαίως στην ουσιαστική αύξηση της τιμής της κομπόστας που εξάγουμε, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στις ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες αλλά και στην ελεγχόμενη παραγωγή των τελευταίων 3 ετών που οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων.
Θα μπορούσαν δε τα πράγματα να είναι ακόμη καλυτέρα για τους παραγωγούς μας, αν δεν είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε την εντυπωσιακή αύξηση του κόστους της ζάχαρης (αλλά και των κουτιών) που ανήλθε φέτος περίπου στο 50%, αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθήθηκε γι’ αυτό το προϊόν από τις Βρυξέλλες.
Β. Ως προς τις πληρωμές – εξόφληση της αξίας του προϊόντος.
Πρέπει από την αρχή να διευκρινιστεί ότι στον κλάδο λειτουργούν 25 περίπου  εταιρίες (ιδιωτικές & συνεταιριστικές).   Κάθε μια απ’ αυτές, όπως είναι φυσικό, έχει τις δικές της δυνατότητες.  Έτσι, είναι λάθος να αναφερόμαστε συνολικά στο αν πληρώθηκε ή όχι γενικά το συμπύρηνο ροδάκινο.   Όπως από την άλλη πλευρά υπάρχουν δεκάδες διακινητές του προϊόντος (Ομάδες Παραγωγών – συνεταιρισμοί, κ.τ.λ.) με ιδιαίτερες επίσης ο καθένας δυνατότητες.
Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι φέτος ζούμε στο χειρότερο οικονομικό περιβάλλον από τότε που υπάρχει ο κλάδος, αφού όπως είναι γνωστό το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί ουσιαστικά να στηρίξει τις παραγωγικές επιχειρήσεις κι αυτό παρά τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια που χρεώνει.
Παρά ταύτα ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι από τις 15 βιομηχανίες-μέλη της Ε.Κ.Ε. :
1. Ορισμένες έχουν εξοφλήσει το σύνολο της αξίας του προϊόντος που προμηθεύτηκαν
2. Άλλες έχουν ήδη καταβάλλει το 70-80% της αξίας του προϊόντος
3. Άλλες έχουν ήδη καταβάλλει το 50%
4. Και τέλος για εκείνες που συνεργάζονται με την Α.Τ.Ε., αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης προκειμένου να προχωρήσουν σε εξόφληση
Πρέπει εδώ να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα του προϊόντος ως προς την ρευστοποίησή του.   Διότι ενώ π.χ. το επιτραπέζιο ροδάκινο πωλείται μέσα σε 10-15 μέρες το πολύ από την συγκομιδή του, η κομπόστα (και το ροδάκινο που περιέχεται) πωλείται κατά μέσο όρο σε 7-8 μήνες από την συγκομιδή του ροδακίνου (πολλές φορές ξεπερνά και το έτος).
Κλείνοντας, είναι φυσικό από την σύντομη αυτή παρουσίαση να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πλέον ανάκαμψη και αισιόδοξη προοπτική για το συμπύρηνο ροδάκινο.
Ευχόμαστε σ’ όλους τους συνεργάτες του κλάδου παραγωγούς-εργαζόμενους κ.τ.λ. υγεία.   Μέσα στις δύσκολες μέρες που ο τόπος περνάει, εμείς προσβλέπουμε σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...