Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Κίνα μεγαλύτερη παραγωγός κομπόστας ροδάκινου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποίησης Φρούτων στο Λιτόχωρο.



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 31 Μαΐου, στο Λιτόχωρο Πιερίας η επίσημη έναρξη του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων, το οποίο διοργανώνει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και ολοκληρώνεται το Σάββατο 2 Ιουνίου. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Νίκος Πέντζος, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κώστας Αποστόλου
υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και από τις 8 παραγωγούς χώρες που έχουν κληθεί στο συνέδριο (Ελλάδα, Αργεντινή, Αυστραλία, Χιλή, Κίνα, Ν. Αφρική, Ισπανία και ΗΠΑ). Σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικότερο στοιχείο την φετινή χρονιά είναι η παρουσία της Κίνας η οποία πλέον θεωρείται ως η μεγαλύτερη παραγωγός κομπόστας ροδάκινου στον κόσμο.
«Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τις αναφορές όλων των χωρών για την παραγωγή, την πώληση, και την αγορά. Κυρίαρχο στοιχείο αυτή την φορά είναι η παρουσία των Κινέζων όπου διοργάνωσαν πρόπερσι το συνέδριο και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε συνέδριο εκτός της χώρας τους», μας αναφέρει ο κ. Αποστόλου.
Και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει πολλαπλασιάσει την παραγωγή της. Σήμερα μάλιστα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κομπόστας ροδάκινου στον κόσμο με χαοτική απόσταση από την Ελλάδα και την Καλιφόρνια (ΗΠΑ) που ακολουθούν. Ωστόσο σαν εξαγωγείς παραμένουμε σταθερά και με απόσταση πρώτοι αφού η Ελλάδα εξάγει περίπου 280.000 ενώ οι Κινέζοι εξάγουν περίπου στους 140.000 τόνους ενώ οι υπόλοιπες ποσότητές τους, καταναλώνονται στην κινέζικη αγορά. Γεγονός θετικό για την χώρα μας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταποίησης Φρούτων το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου θα συζητηθούν περισσότερο τεχνικά θέματα του κλάδου, ενώ στην συνέχεια (12.00) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της πορείας του χώρου της βιομηχανίας μεταποίησης από το 1996 μέχρι σήμερα. Αμέσως μετά θα επιλεγεί η χώρα που θα φιλοξενήσει το επόμενο συνέδριο και θα ακολουθήσει επίσκεψη σε οπωρώνες και εργοστάσια. Τέλος, το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στα Μετέωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...