Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΕ ΗΜΑΘΙΑ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ



Σε αναζήτηση γεωπόνων εκτιμητών βρίσκεται ο ΕΛΓΑ για να προχωρήσει σε εκτιμήσεις των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, χαλάζι έπληξε οπωροφόρα δέντρα στις περιοχές της Λάρισας και της Πέλλας. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγιάς, το χαλάζι έκανε ζημιές σε μηλιές που βρίσκονται στην ανθοφορία. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ζημιά που θα είναι πολύ
δύσκολο να εκτιμηθεί», ανέφεραν οι παραγωγοί. Επίσης ζημιές από χαλάζι έπαθαν στην περιοχή του Τιρνάβου και στα Δοξαρά. Συγκεκριμένα το χαλάζι έπληξε κυρίως οπωροφόρα δέντρα και κάποια αμπέλια της περιοχής. Εκτός από τη Λάρισα, το χαλάζι έπληξε μεγάλες εκτάσεις και στην περιοχή των Γιαννιτσών, μεταξύ Δροσερού και Αραβησσού. Οι ζημιές αφορούν περίπου 3.000 στρέμματα με καλλιέργειες με ροδάκινα και κεράσια.

Όμως, εκτός από το χαλάζι, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν προξενήσει μεγάλες ζημιές σε κερασιές των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας. Είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για το κεράσι, που είναι πολύ ευπαθές στη βροχή. Ειδικότερα οι πρώιμες ποικιλίες έχουν «σκάσει» και έγιναν ακατάλληλες για εμπορία. Να επισημάνουμε ότι οι παραγωγοί υποστήριζαν ότι υπήρχαν προβλήματα και στην καρπόδεση των κερασιών.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των δηλώσεων ζημιάς, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Μαΐου. Κατόπιν από αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, επειδή παρουσιάζονται μεγάλες ζημιές στα οπωροφόρα, ο ΕΛΓΑ κατέθεσε αίτημα προς τους αντιπεριφερειάρχες των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις εκτιμήσεις και οι γεωπόνοι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα στην Πέλλα αναμένεται να βοηθήσουν στη διαδικασία των εκτιμήσεων ζημιάς μέχρι και 25 γεωπόνοι.
Στο μεταξύ για την εξέλιξη των ζημιών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα Γιαννιτσά, την Τρίτη (22/5/2012), στην οποία θα παρευρεθούν μέλη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γιαννιτσών και εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΛΓΑ, για να συζητήσουν τρόπους επίσπευσης των εκτιμήσεων ζημιάς.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου, «πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή των γεωπόνων της περιφέρειας θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το έργο των εκτιμήσεων. Οι ζημιές από χαλάζι και βροχόπτωση, εκτός από τις μηλιές της Αγιάς που είναι στην ανθοφορία, περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Στόχος μας είναι οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στους παραγωγούς μέχρι τρεις μήνες από την λήξη της παραγωγικής σεζόν».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...