Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ?ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.


Οι τουρκικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν από 2 δις δολάρια (2001) σε 5,1 δις δολάρια (2011), σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω μεγέθη δεν συμπεριλαμβάνουν τις επεξεργασμένες τροφές.
Η αγροτική οικονομία προσφέρει μια σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα, αφού απασχολεί το 24% του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας.
Το 40% της συνολικής έκτασης της χώρας είναι καλλιεργήσιμο, προσφέροντας τεράστιες
δυνατότητες για παραγωγή μεγάλου εύρους αγροτικών προϊόντων όπως φυτά μεγάλης καλλιέργειας, λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ζωικής παραγωγής. Υπολογίζεται ότι μόνο τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας αντιστοιχούν σε παραγωγή 80 εκ. τόνων ετησίως. Η πιο σημαντική καλλιέργεια είναι σιτηρά (58% της συνολικής παραγωγής και 17,7 δις ευρώ σε αξία) και συγκεκριμένα το σιτάρι, το κριθάρι και ο αραβόσιτος. Σημαντική είναι η αξία της παραγωγής πατάτας και οσπρίων (φασολάκια, ξερά φασόλια, φακές), ενώ ακολουθούν ο ηλίανθος, ο καπνός, τα ζαχαρότευτλα και το βαμβάκι.
Η συνολική παραγωγή φρούτων φτάνει τους 17,7 εκ. τόνους, αξίας 14,2 δις ευρώ. Τα σταφύλια είναι η κυριότερη καλλιέργεια (επιτραπέζια χρήση ή οινοποίηση) με την αξία των προϊόντων να φτάνει τα 2,2 δις ευρώ. Ακολουθούν οι ελιές (2 δις ευρώ) και τα μήλα (1,8 δις ευρώ). Μικρότερη σημασία έχουν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια), οι ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια), τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, οι μπανάνες, τα ακτινίδια και τα σύκα.
Η συνολική παραγωγή λαχανικών υπολογίζεται σε 26 εκ. τόνους, αξίας 12,2 δις δολαρίων. Η τομάτα έχει την πρωτοκαθεδρία με παραγωγή 10,7 εκ. τόνους, αξίας 4,74 δις ευρώ, με σημαντικές εξαγωγές σε Ρωσία και Γερμανία. Ακολουθούν τα πεπόνια και τα καρπούζια με συνολική παραγωγή 5,4 εκ. τόνων, αξίας 1,65 δις ευρώ. Μικρότερης σημασίας είναι οι πιπεριές, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια.
Τα προϊόντα ζωικής παραγωγής αντιστοιχούν σε αξία τα 31,2 δις δολάρια κατ’έτος.
Υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν 11,4 εκ. βοοειδή, 29,9 εκ. αιγοπρόβατα και 238,9 εκ. κοτόπουλα και η χώρα παράγει 13,5 εκ. τόνους γάλα . Η παραγωγή προϊόντων αλιείας φτάνει τα 653 εκ. τόνους.
Τερτυλλιανός Μήτσης
http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...