Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Στο κόκκινο άλλες τρεις ασφαλιστικές.



Την πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα έχει μεθαύριο Πέμπτη ο διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο υποδιοικητής κ. Γιάννης Παπαδάκης με την εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπηθούν οι απόψεις του κλάδου στα κρίσιμα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το θέμα της εξυγίανσης του κλάδου, που αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα για
τρεις τουλάχιστον εταιρείες που παρά την υπαγωγή τους στο άρθρο 6, φέρονται να μην καλύπτουν τα αναγκαία αποθέματα. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων, βρίσκεται άλλωστε η περίπτωση της VDV Leben, καθώς η προθεσμία που είχε δοθεί στον μέτοχο της εταιρείας να καλύψει το έλλειμμα των 45 εκατ. ευρώ που είχε διαπιστωθεί στα αποθέματά της, έχει ήδη εκπνεύσει.

Η προοπτική διορισμού επόπτη αντιμετωπίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως πιθανή λύση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πρόσθετη χρηματοδοτική επιβάρυνση των εγγυητικών μηχανισμών μέσα από την επιλογή των νέων ανακλήσεων. Αν και η λύση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περίπτωση των εταιρειών ζωής, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην περίπτωση των εταιρειών με αποκλειστική δραστηριότητα τον κλάδο της αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου.

Η συμφωνία που επετεύχθη, μεταξύ των μελών της ασφαλιστικής αγοράς και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, για το ύψος των εισφορών που θα επιβαρύνει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, φαίνεται ότι δρομολογεί τις εξελίξεις για τη σταδιακή ενεργοποίηση του νέου φορέα.

Σημειώνεται ότι βάσει της Πράξης του διοικητή της ΤτΕ, όλα τα ασφάλιστρα των συμβολαίων ζωής, θανάτου, αλλά και όλα τα συμβόλαια των συμπληρωματικών καλύψεων, επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 με εισφορά 1,5%. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η εισφορά για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ορίζεται στο 1%, ενώ στο 0,8% ορίζεται η επιβάρυνση για τα επενδυτικά προγράμματα και στο 0,3% για τα ομαδικά.

Εκτός της υποχρέωσης για εισφορά τίθενται τα νοσοκομειακά προγράμματα, ενώ ανώτατο όριο για τον υπολογισμό ορίζονται τα 20.000 ευρώ στην περίπτωση των εφάπαξ ασφαλίστρων και τα 2.000 ευρώ στην περίπτωση των ασφαλίστρων μέσω περιοδικών καταβολών.

Η γενική συνέλευση του Εγγυητικού Κεφαλαίου που συνέρχεται σήμερα, καλείται να εγκρίνει τον πρώτο προϋπολογισμό του φορέα, το ύψος του οποίου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα προέλθουν από τις εισφορές επί των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που θα κληθούν να πληρώσουν κατά το ήμισυ οι ίδιες οι εταιρείες και κατά το ήμισυ οι ασφαλισμένοι και η πρώτη δόση θα καταβληθεί βάσει της ασφαλιστικής παραγωγής του πρώτου διμήνου του 2011.

Το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής παρά το γεγονός ότι δεν είναι άμεσο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί. Συνδέεται άμεσα με τον χρόνο που θα κληθεί να καλύψει μέρος των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τον νόμο, στις άμεσες προτεραιότητες της ΤτΕ είναι η δημοσίευση των στοιχείων που ο επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής θα παραδώσει στην ΤτΕ για τις υποχρεώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών, Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.

Εκτός από τα στοιχεία των δύο εταιρειών, η έκθεση του Επόπτη θα συμπληρώνεται με το εισηγητικό σχέδιο αναμόρφωσης παροχών των ασφαλισμένων βάσει του οποίου οι απαιτήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στο επίπεδο του καταβληθέντος κεφαλαίου, χωρίς δηλαδή την αναγνώριση των αποδόσεων που προβλέπουν τα συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Στη συνέχεια η ΤτΕ θα πρέπει να απευθύνει δημόσια πρόσκληση για τη συμμετοχή στη διαδικασία αναδοχής του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2011.

H Kαθημερινή (Ευγενία Τζώρτζη)


Διαβαστε περισσοτερα : http://www.volos247.eu/2013/02/blog-post_3055.html#ixzz2Kruq65hU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...