Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Στον εμφύλιο βυθίζεται η Ουκρανία: Τουλάχιστον 38 νεκροί στην Οδησσό και δεκαδες τραυματιες.Φιλορωσοι οι περισσοτεροι νεκροι που πεθαναν απο ασφυξια.

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας.

Σε συγκρούσεις που προηγήθηκαν, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, ένας εξ αυτών από σφαίρες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κάποιοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς, ενώ άλλοι πήδηξαν από τα
παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, όπου βρίσκονται γραφεία συνδικάτου.

Νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.

Αρχική ενημέρωση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν νεκρό από σφαίρα που δέχτηκε στον θώρακα, ωστόσο σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρεται πως οι νεκροί είναι τρεις -χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν και οι άλλοι δύο πέθαναν από πυροβολισμούς.

Ο διαδηλωτής που δέχθηκε σφαίρα στον θώρακα εξέπνευσε πριν φθάσει ασθενοφόρο στο σημείο.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

«Είναι πασιφανές ότι η φιλορωσική πλευρά ήταν πολύ καλά οπλισμένη, πολύ καλά οργανωμένη και αυτές οι ενέργειες ήταν προσχεδιασμένες εδώ και καιρό» δήλωσε τοπικός βουλευτής καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία δεν ενεπλάκη για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

«Θα πω ένα πράγμα στον Πούτιν. Ξέχαστε την Οδησσό» δήλωσε βουλευτής Νμίτρο Σπίβακ, ο οποίος και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, όλοι νεαροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.


«Πολλοί νεκροί» στην επιχείρηση της Ουκρανίας στη Σλαβιάνσκ

Πολλοί φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν στην ουκρανική επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Σε ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι η επιχείρηση στην πόλη δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζε.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον της πρώτης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Νεκροί τουλάχιστον δύο πιλότοι των ουκρανικών δυνάμεων.

Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας» φώναξε μια κάτοικος.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Ένας φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Έκτακτη σύνοδος του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση ως «επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει «να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση αυτή η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας».

Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η ουκρανική κρίση.

Καμία από τις προηγούμενες επίσημες συνόδους ή συνεδριάσεις διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν στην λήψη μιας κοινής θέσης από το Συμβούλιο όσον αφορά την ουκρανική κρίση.

 http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ