Μισό αιώνα λειτουργίας γιορτάζει φέτος ο
Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας, VENUS, που ξεκίνησε ως εξαγωγέας νωπών
φρούτων για να περάσει στην κονσερβοποιία και να καταλήξει σήμερα να
τροφοδοτεί αγορές από την Αγγλία μέχρι την Ιαπωνία και τον Καναδά.
Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε ως κοινοπραξία που εξήγαγε κυρίως νωπά φρούτα
ενώ από τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε την κατασκευή του κονσερβοποιείου
με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές κονσέρβας παγκοσμίως.
Η συνταγή της επιτυχίας, σύμφωνα με τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που «κοιτάνε» μακροπρόθεσμα και δουλεύουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 530 μέλη, φυσικά πρόσωπα και 10 νομικά πρόσωπα και ακολουθεί τη συμβολαιακή γεωργία ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Ο οικονομικός διευθυντής του Συνεταιρισμού, Θωμάς Λιόλιος θεωρεί τη συμβολαιακή γεωργία ως μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις οποίες προχώρησε ο Συνεταιρισμός και εξηγεί: «Συνάπτουμε συμβόλαια 15ετίας και ζητάμε από τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν συγκεκριμένες ποικιλίες. Στόχος μας είναι η επέκταση της καλλιεργητικής περιόδου ώστε να μην γίνεται συσσώρευση της παραγωγής μόνο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο» και τονίζει ότι η συμβολαιακή γεωργία δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να γνωρίζει τι θα καλλιεργεί και ποιο θα είναι το κέρδος του.
Ο Συνεταιρισμός VENUS συνάπτει συνεργασίες πλέον μόνο με άλλους Συνεταιρισμούς δεδομένου ότι, όπως τονίζει ο κ. Λιόλιος, υπάρχει ζήτηση για μεγάλες ποσότητες φρούτων, τις οποίες μεμονωμένοι παραγωγοί δεν μπορούν να τις καλύψουν. «Ο Συνεταιρισμός έχει υψηλές απαιτήσεις από τους παραγωγούς, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση στις καλλιέργειες, για αυτό προτιμάμε να συνδιαλεγόμαστε με Συνεταιρισμούς», εξηγεί ο κ. Λιόλιος υπογραμμίζοντας ότι οι Συνεταιρισμοί μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ακόμα και εκτός Ελλάδας. «Θα συνάψουμε συμφωνία με Συνεταιρισμό του εξωτερικού όταν τα φρούτα μας δεν επαρκούν για τις ανάγκες της αγοράς», αναφέρει ο κ. Λιόλιος.
Οι εξαγωγές
Ο VENUS από την έναρξη του επικεντρώθηκε στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα,
σήμερα να εξάγει σε 45 χώρες και να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό
εξαγωγών κονσέρβας πανελλαδικά. «Οι περισσότερες αγορές του εξωτερικού
είναι απαιτητικές σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας. Για το λόγο αυτό
παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητα που μπορεί να έχουν αυξημένο κόστος
αλλά έχουν και καλύτερη τιμή στην αγορά», διευκρινίζει ο κ. Λιόλιος. Ο
Συνεταιρισμός έχει να αντιμετωπίσει και τις διαφορετικές απαιτήσεις των
καταναλωτών. Ξεφεύγοντας από τη συνηθισμένη κονσέρβα προχώρησε στην
παραγωγή μικρών συσκευασιών και σήμερα παράγει πάνω από 300 διαφορετικά
είδη κονσέρβας τη στιγμή που, όπως αναφέρει ο κ. Λιόλιος, «οι
ανταγωνιστές μας παράγουν 20 με 30 είδη».
Τα μελλοντικά σχέδια
Ο Συνεταιρισμός VENUS στοχεύει να επιστρέψει εκεί που ξεκίνησε και να
προχωρήσει στις εξαγωγές νωπών φρούτων. Έτσι ήδη γίνονται πειραματισμοί
σε νέες τεχνολογίες και επενδύσεις για την ασφάλεια των προϊόντων. Τα
μέλη του Συνεταιρισμού θεωρούν ότι τα νωπά φρούτα θα μπορέσουν να
κατακτήσουν τις αγορές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση της
ζήτησης για κονσέρβες. «Το στοίχημα για εμάς είναι να επενδύσουμε στην
ασφάλεια και την ποιότητα και των νωπών μας προϊόντων», τονίζει ο κ.
Λιόλιος.
μακάρι αυτή η αξιεπαινη πορεία να είχε αντίκτυπο και στα σημερινά μεροκάματα των εργατών...οπως συνηθιζε να κανει στο παρελθον ο συνεταιρισμος που ακολουθουσε μια πιο φιλοεργατικη πολιτική περα απο συλλογικες συμβασεις και τροικανες υποδειξεις.Τα 530 μελη φανταζομαι εχουν και οικογενειες πολλοι εκ των οποίων σιγουρα εργαζονται στο εργοστασιο.Καλες οι 45 αγορες του εξωτερικου που δινουν δουλεια σε τοσο κοσμο...αλλα η ακμη να μην ποτιζει μονο τις ριζες αλλα και ολο το δεντρο.Χρονια πολλα και παραγωγικα.
ΑπάντησηΔιαγραφή