Τρίτη 5 Απριλίου 2016

EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: «ΑΣΗΚΩΤΟ» ΒΑΡΟΣ Ο ΟΑΕΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ…

«Xρωστάω 11.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Βρίσκομαι σε ρύθμιση. Για την ακρίβεια, χρωστούσα 11.000 ευρώ, αλλά με τους τόκους, το χρέος «εκτοξεύθηκε» πάνω από τις 14.000 ευρώ. Αυτός ο κακός χαμός που ζούμε, δεν πρόκειται να φτιάξει, δεν πρόκειται να διορθωθεί. Δεν ξέρω, αν θα τα καταφέρω να σταθώ συνεπής στην ρύθμιση, γιατί πέρα από αυτήν, πρέπει να πληρώνω και τις τρέχουσες εισφορές. Δηλαδή, 945 ευρώ το δίμηνο. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα, έπρεπε να πληρώσω 55 ευρώ παραπάνω. Κανείς δεν μας ενημέρωσε, ούτε μας εξήγησε, από που
προέκυψε αυτή η αύξηση. Τα ζόρια που περνάμε είναι πολύ μεγάλα. Δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Γίναμε…Μπανγκλαντές, και ακόμη χειρότερα. Η προοπτική του λουκέτου στην επιχείρηση μου; Υπαρκτή, κάθε ώρα και λεπτό της ημέρας. Αν συνεχιστεί και άλλο αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει εναλλακτική. Το κλείνω και τελειώνω. Βέβαια, και να θέλω να το κλείσω, δεν μπορώ, καθώς πρέπει πρώτα να εξοφλήσω τις οφειλές μου. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Και μιλάμε για μαγαζί 28 ετών. Κοιτούσα τα βιβλία μου, το περασμένο Σάββατο, και υπολόγισα, ότι η πτώση του τζίρου μου αγγίζει το 70%. Αγόρι μου, για να την «παλέψουμε» μέσα εδώ, που λέτε και εσείς οι νέοι, χρειαζόμαστε ψυχοφάρμακα, λεξοτανίλ. Αλλιώς δεν βγαίνουμε με τίποτα» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr η Αναστασία Γκαντάλη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος υπόδησης «Μαραμπού».
20160404_112339
Αναστασία Γκαντάλη, ιδιοκτήτρια καταστήματος υπόδησης: Δεν έχουμε ζήσει ποτέ χειρότερη περίοδο, από αυτή που διανύουμε. Οι πελάτες μας είναι «εξαφανισμένοι» και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας με τα «ψίχουλα» που βγάζουμε. Όσες μπορούμε δηλαδή, γιατί τα ταμεία μας είναι άδεια. Κρίμα που καταντήσαμε έτσι, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς. Δυστυχώς, δεν βλέπω διέξοδο, από την κατάσταση αυτή.
Μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης. Και αν στις πολυσύχναστες οδούς, οι καταναλωτές είναι ελάχιστοι, στις πιο απόμερες γειτονιές, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Και εκεί που δεν περπατά κόσμος, δεν πραγματοποιούνται αγορές, δεν μπαίνουν λεφτά στο ταμείο του επιχειρηματία, με συνέπεια αυτός, να καταλήγει καταχρεωμένος και αβοήθητος. Αν με ένα μαγικό τρόπο, σήμερα,…και έπειτα από την απαραίτητη συγκατάθεση της τρόϊκα, οι δόσεις για τις απλήρωτες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, ανέβαιναν ακόμη και στις…500, δεν υπήρχε περίπτωση να εξοφληθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τον απλούστατο λόγο, ότι η φορολογία έχει «καταβροχθίσει» τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, αντικρίζουν καθημερινά, το βουνό των απλήρωτων υποχρεώσεων να αποκτά ολοένα και πιο απειλητικό ύψος. Η πληρωμή τους είναι πρακτικά αδύνατη. Αύξηση προκαταβολής φόρου, αναδρομική αύξηση έκτακτης εισφοράς, εφορία, ΟΑΕΕ, προσωπικό, πάγια έξοδα, προμηθευτές. Λογαριασμοί δηλαδή, οι οποίες θα ήταν διαχείρισιμοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες της Ελβετίας ή του Μπαχρεϊν, αλλά σε καμία περίπτωση, για αυτούς, της καταχρεωμένης Ελλάδας. Οι απλήρωτες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ διαρκώς αυξάνουν, οι «διαρροές»από το καθεστώς της ρύθμισης γιγαντώνονται, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί, που μπορούν να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των παρελθοντικών όσο και τρεχουσών οφειλών. Το αποτέλεσμα; Η διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου, όπου το κράτος, μετά και από τις αφόρητες πιέσεις της τρόϊκα, αυξάνει τα φορολογικά βάρη προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκείνοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, δημιουργούνται τρύπες στα οικονομικά των ταμείων και κατ’επέκταση στον προϋπολογισμό του κράτους, με συνέπεια, νέα δυσβάστακτα μέτρα. Φαύλος κύκλος…
oaee5256
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟΝ ΟΑΕΕ Η ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ;
«Δεν μπορώ να πληρώσω με τίποτα τις οφειλές μου προς τον ΟΑΕΕ. Όταν πήγα να κάνω διακανονισμό, μου ζήτησαν να πληρώσω μπροστά 2.000 ευρώ. Λες και αν είχα τα λεφτά αυτά, θα πήγαινα να κάνω διακανονισμό. Ζητούν επίσης να πληρώσω την ιατρική περίθαλψη, και εγώ τους ρωτάω με την σειρά μου, για ποιο λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Απο την στιγμή που δεν μου παρέχετε τίποτα, από την στιγμή που ούτε εγώ, ούτε το παιδί μου έχουμε αρρωστήσει, για ποιο λόγο να σας πληρώνω; Συνολικά, χρωστάω περίπου στα 10.000 ευρώ. Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, και τώρα τα πληρώνουμε εμείς. Τα λεφτά του κράτους φαγώθηκαν από τους υψηλούς μισθούς του δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη παραγωγή. Για το κράτος, είμαστε η σίγουρη πηγή άντλησης εσόδων. Από που αλλού, μπορούν να τα πάρουν, με εξαίρεση εμάς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Υπολογίζουν σε εμάς για να γεμίσουν τα ταμεία τους, αλλά με τέτοια ανεργία, είναι φανερό, πως έχουν κάνει μεγάλο λάθος στους υπολογισμούς τους. Την ίδια ώρα, τα φορολογικά βάρη που σηκώνουμε είναι απαράδεκτα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ούτε τα πάγια έξοδα της επιχείρησης μου, μπορώ να πληρώσω. Είμαι έτοιμος για κλείσιμο. Τα ενοίκια που πληρώνουμε, δεν μειώθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυξήθηκαν, και ο δήμος μας «τσουρουφλίζει» με τα τέλη. Αφήσαμε δυστυχώς, τον κάθε αληταρά πολιτικό να μας φέρει σε αυτήν την κατάσταση. Και στο λέω αυτά, εγώ, παντρεμένος με 3 παιδιά. Για προσπάθησε να τα ταϊσεις και θα δούμε αν θα τα καταφέρεις» δηλώνει γεμάτος παράπονο και οργή στο bangladeshnews.gr, o Αντώνης Κασσαμανώλης, ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Ψήνεσαι».
20160404_110802(0)
Αντώνης Κασσαμανώλης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης: Πληρώνουμε, και μάλιστα βαριά, τα λάθη του πσρελθόντος. Το κράτος δεν αφήνει ελεύθερο χώρο στον επιχειρηματία για να «ανασάνει». Mας «βομβαρδίζουν» με φόρους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι άλλο. Έχω τρία παιδιά. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου;
ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ… 
«Κανείς δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ. Και όσοι μπήκαν στις 100 δόσεις, δεν μπορούν να τις πληρώσουν, γιατί ταυτόχρονα, πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές. Αυτό είναι αδύνατο. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες δόσεις. Αν καταργηθεί το ΚΕΑΟ, που κυνηγά ανελέητα τους οφειλέτες, μαζί με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους τόκους των οφειλών, μπορούμε να μιλήσουμε για περισσότερες δόσεις, στη βάση της γνωμοδότησης Μανιτάκη, που κάνει λόγο για 180 δόσεις, και έτσι να βοηθηθούμε. Αν δεν καταργηθούν αυτά, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Το ισχύον σύστημα είναι άδικο, είναι παράλογο και δεν μπορούμε να το παλέψουμε με τίποτα. Πρέπει να αλλάξει» τονίζει ο Χάρης Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων – Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης.
116332
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
http://www.bangladeshnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...