Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Δείτε τα κριτήρια

Το β’ 15νθήμερο του Ιανουαρίου, στοχεύει το υπουργείο Εργασίας να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Όπως τόνισε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο γ.γ. Πρόνοιας Δ. Καρέλλας στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η
πλατφόρμα να ανοίξει το πενθήμερο μεταξύ 15 και
20 Ιανουαρίου. Με στόχο να προκύψουν πανελλαδικά έως 700.000 πολίτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας, επιταχύνουν έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υποβολή αιτήσεων και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων των Δήμων όλης της χώρας που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες του ΚΕΑ και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 10 Ιανουαρίου. Ακολούθως, πρέπει να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν και αφορούν την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, σε 30 δήμους και η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημοσιευθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα καθορίζει, τυπικά και ουσιαστικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του προγράμματος, για να ξεκινήσει αμέσως μετά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 
Τα νοικοκυριά, θα πρέπει να κατοικούν νόμιμα στους δήμους εφαρμογής του προγράμματος. Η αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ, γίνεται από το μέλος του νοικοκυριού, το οποίο υπέβαλε την πλέον πρόσφατη φορολογική δήλωση ή από τον / τη σύζυγό του με τους εξής τρόπους: 
- Απευθείας από τον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr. 
- Μέσω των Δήμων ή το ΚΕΠ. Έχει επίσης αποφασιστεί να τηρηθούν οι βασικοί άξονες του προγράμματος, όπως εφαρμόστηκαν ήδη πιλοτικά κατά το β’ εξάμηνο της περασμένης χρονιάς. 
Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος, που θα κριθούν με εισοδηματικά κριτήρια, θα λάβουν τις εξής παροχές: 
-Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ το μήνα. 
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ το μήνα. 
-Για κάθε ανήλικο μέλος προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα. 
Συμπληρωματικά, το ΚΕΑ έχει προγραμματιστεί να παρέχει: 
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων. 
- Παροχή σχολικών γευμάτων. 
- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. 
- Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
 - Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
- Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων. 
Στόχος είναι η εισοδηματική ενίσχυση να καταβάλλεται κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε από το συνολικό ποσό, το 50% να δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας, ενώ για το υπόλοιπο 50%, να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης, μέσω τραπεζικού συστήματος ή / και μέσω χρεωστικής κάρτας από ΑΤΜ. 
Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα 
Η ένταξη στο ΚΕΑ προϋποθέτει οι δικαιούχοι να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
 α. Κινητή περιουσία 
1. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ. 
2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτηση: 
*Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.200 ευρώ. 
*Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη, ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ. 
*Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ. 
*Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ 
*Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ. 
*Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ. 
β. Ακίνητη περιουσία 
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ