Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: «ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΤΕΛΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τα προαπαιτούμενα.
«Κύριε Υπουργέ, κ. Αποστόλου, σας έχουνε αφήσει μόνο σας σήμερα. Έχετε παρέα μόνο τον κ. Πετρόπουλο. Σας έχουνε αφήσει μόνο σας να υπερασπιστείτε αυτά που δεν υπερασπίζονται. Σας έφεραν εδώ πέρα, σας βάλανε στο νομοσχέδιό σας για τα ψάρια, για την αλιεία, προαπαιτούμενα με μία διαδικασία επιεικώς απαράδεκτη. Θα τα ακούτε συνεχώς κ. Αποστόλου, όσο νομοθετείτε με
αυτόν τον τρόπο τον απαράδεκτο, θα έχετε την σκληρή μας κριτική.
Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφιζε εδώ στην Βουλή νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5 δις ευρώ. Σήμερα είναι πάλι εδώ για να τροποποιήσει τις διατάξεις αυτές προς το επαχθέστερο. Και μάλιστα οι διατάξεις αυτές έρχονται με τη μορφή τροπολογιών στην συζήτηση για την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, εξευτελίζοντας πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Εξάλλου το νομοσχέδιο μιλάει και για το λαθρεμπόριο ψαριών, αλλά εσείς προχωράτε στο λαθρεμπόριο ελπίδας όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχετε μάλλον την λογική «φάτε μάτια ψάρια» σε όλη σας την πολιτική. Αυτή είναι η λογική σας και συνδέεται με αυτόν τον τρόπο ακόμα και με αυτό το νομοσχέδιο που πράγματι τα έχετε κάνει κοινώς θάλασσα σε όλους τους τομείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν σας ενοχλεί.
Ψηφίζετε συνεχώς εξοντωτικά μέτρα και η αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει! Τί έχει γίνει με το κρίσιμο ζήτημα του δημόσιου χρέους; Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Έλεγε η κυβέρνηση ότι θα ξεψηφίσει τα μέτρα, αν δεν ρυθμιστεί το χρέος. Το χρέος δεν ρυθμίστηκε, γραβάτα δεν έβαλε ο πρωθυπουργός, και παρά το γεγονός ότι δεν ρυθμίστηκε όχι μόνο δεν ξεψηφίστηκαν τα μέτρα, συζητούμε σήμερα νέα μέτρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Έχετε καταφέρει λοιπόν κάτι για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους; Τίποτα. Η κυβέρνηση όφειλε να κλείσει συνολικά την διαπραγμάτευση, όχι πρώτα μέτρα και μετά χρέος. Όλα μαζί: ποσοτική χαλάρωση, εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα και όχι ανέφικτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη, ρύθμιση του χρέους. Δεν το έπραξε. Ψήφισε πρώτα και στη συνέχεια διαπραγματεύεται για τα υπόλοιπα. Με την αναποτελεσματικότητα και τις αυταπάτες όμως κινδυνεύουμε να μην πάρουμε για το χρέος ούτε καν τις ρυθμίσεις του 2012, τις ρυθμίσεις που είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Η επικοινωνιακή προπαγάνδα όμως δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Και την διαδέχεται δυστυχώς η κοροϊδία!
Από τον εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σήμερα περνάμε και στον αυτοεξευτελισμό των κυβερνώντων με αυτά που ακούμε στην επιχειρηματολογία. Και θα εξηγήσω. Μετά τις βαριές δηλώσεις περί παραιτήσεων και καταψήφισης, φέρατε και ψηφίσατε μείωση του αφορολόγητου. Τώρα έρχεστε με μια αλλαγή στη διατύπωση, με μετακίνηση μιας μόνο φράσης, να ανοίξετε τον δρόμο στην επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου. Αφού όπως προκύπτει, εφόσον κριθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου πρέπει να έρθει νωρίτερα -αντί για το 2020, το 2019- η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορούν να επιφέρουν μαζί τροποποιήσεις στην έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Και αυτή όμως η νέα αλλαγή διαλύει για άλλη μια φορά πλήρως το αφήγημα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής σας. Η νέα αυτή αντιστροφή στη σειρά των λέξεων, γιατί περί αυτού πρόκειται, μέχρι κι αυτό σας ανάγκασε να κάνετε η Τρόικα -δεν θα αλλάξω, δεν θα την μετονομάσω, όπως συνηθίζετε- περιορίζει εκ νέου τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης.
Αποδεικνύετε την «αριστερή» πολιτική σας και στο ζήτημα της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Αφού δεν αποτρέψατε να ανοίξει η πόρτα των ομαδικών απολύσεων, αφού νομοθετήσατε έμμεσα ουσιαστικά το μισθοδοτικό lock out, διαλύετε οι ίδιοι το αφήγημά σας για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Τι κάνατε. Αρχικά δεχθήκατε να παρατείνετε την αναστολή τους για δύο χρόνια, μέχρι το 2018, ενώ ουσιαστικά προβλεπόταν ότι όταν τελειώσει το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, το 2016, θα είχε τελειώσει αυτή η διαδικασία. Παρατείνατε λοιπόν τον προηγούμενο Μάιο -γιατί δεν μπορέσατε να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά, το χάσατε κι αυτό- μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Έρχεστε λίγες ημέρες μετά και επαναφέρετε ουσιαστικά, βγάζετε και την ημερομηνία 20 Αυγούστου 2018, αναιρείτε και αυτή την ημερομηνία και συνδέετε την επαναφορά θεωρητικά με το τέλος των μνημονίων. Θεωρητικά. Τέτοια “επιτυχία” στην διαπραγμάτευση πραγματικά δεν μπορούσαν να φανταστούν ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά κι ούτε ολόκληρος ο ελληνικός λαός!
Κι έχουμε τον κ. Τσακαλώτο σήμερα να μας κάνει ανάλυση περί καπιταλισμού. Να μας λέει ότι “υπάρχει μόνο μία σοβαρή τροπολογία, από τις πέντε”. Ενώ έχουμε τροπολογίες για το αφορολόγητο, για τις συντάξεις και για τα εργασιακά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι καθόλου αθώα η αλλαγή στη σειρά και η περαιτέρω δέσμευση η οποία σας ζητήθηκε, να μας αναφέρει ότι “οι αντίπαλοί μας στο εξωτερικό δεν είναι ενιαίοι”. Ενώ η κυβέρνησή σας είναι “ενιαία” σε αυτή τη στρατηγική; Πραγματικά μια πολύ “ενιαία” στρατηγική έχετε! Αν πάρουμε κάθε μέρα τι δηλώνετε, τι δηλώνουν τα στελέχη της κυβέρνησης θα δείτε “ενιαία” στρατηγική. Και βέβαια να παραδέχεται o κ. Τσακαλώτος ότι “όλα παίζουν και για το χρέος και για την ποσοτική χαλάρωση”. Να πει σήμερα ότι όλα παίζουν.
Και είχαμε την Υπουργό Εργασίας να λέει ότι “μη φωνάζετε, δεν είναι περικοπή, είναι πάγωμα των συντάξεων”, τα 250 εκατ. το 2022 που περικόπτονται, ουσιαστικά, καθώς δεν θα υπάρχει η αναμενόμενη αύξηση. Και βέβαια να αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, ταυτοχρόνως, ότι “η εικόνα που δημιουργήθηκε τον Μάιο, τη δημιούργησε ο ελληνικός τύπος”. “Στο διεθνή τύπο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα” λέει, δεν οφείλεται η διαπραγμάτευση η αναποτελεσματική, οφείλεται ο τύπος. Αν αυτά τα επιχειρήματα νομίζετε ότι μπορούν να πείσουν αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό είστε βαθιά νυχτωμένοι.
Και βεβαίως το πάγωμα στις συντάξεις πλέον μέχρι το 2023. Μέχρι 1.2023. Εδώ δεσμεύετε και την μεθεπόμενη κυβέρνηση. Σας λέγαμε ότι δεσμεύετε την επόμενη κυβέρνηση γιατί μάλλον εκτιμούσατε ότι θα έρθει η Νέα Δημοκρατία. Και δεσμεύετε και την μεθεπόμενη, γιατί είστε σίγουροι πλέον ότι δεν θα επανέλθετε ποτέ μετά από αυτήν την πολιτική. Δεν εξηγείται αλλιώς. Για να δεσμεύετε και όλες τις επόμενες κυβερνήσεις με αυτή την πολιτική.
Δεν έφταναν όλα αυτά. Βάζετε εκ νέου χέρι παντού. Με το νόμο Κατρούγκαλου, για να είμαι συγκεκριμένος, το πάγωμα των συντάξεων πήγαινε ως το 2018, στη συνέχεια επεκτάθηκε έως το 2021. Τώρα φέρνετε νέα ρύθμιση -αυτή τη ρύθμιση- ως και το 2022, που θα επιβαρύνει με άλλα 250 εκατ. ευρώ τους συνταξιούχους.
Το λέω αυτό γιατί θέλω να σας πω ακριβώς, όσοι δεν έχετε διαβάσει τι λέει η αιτιολογική έκθεση, για αυτό το πάγωμα των 250 εκατ. ευρώ. Λέτε απίστευτα πράγματα στην αιτιολογική έκθεση που αποδεικνύει τον τρόπο που σκέφτεστε. Η αιτιολογική έκθεση δείχνει την κυβερνητική σκέψη. Η κυβερνητική πράξη είναι τα άρθρα που υπάρχουν, η σκέψη σας είναι η αιτιολογική έκθεση. Και φαίνεται ότι έχει μπει η τρόικα στην κυβερνητική σκέψη, στην αιτιολογική έκθεση, γιατί σας αλλάζει αυτά τα οποία είχατε προβλέψει τον Μάιο. Λέτε για τις συντάξεις ότι επιλέγετε αυτό το πάγωμα “από όλα τα διαφορετικά μέτρα εκείνο που σέβεται τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας και αναλογικότητας” και ότι αυτή σας η επιλογή “θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση άλλων κοινωνικών δαπανών στις οποίες η Ελλάδα υστερεί έναντι άλλων χωρών, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επαρκή προστασία για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες”.
Παγώνετε τις συντάξεις το 2022 για να το κάνετε, όπως λέτε στην αιτιολογική έκθεση, υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Υπέρ της προστασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης; Αυτά τα επιχειρήματα, αυτά τα ψέματα, τα οποία είναι αυταπόδεικτα ψέματα, μπορούν να πείσουν κανέναν σήμερα; Ειλικρινά, υπάρχει ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μπορεί να υποστηρίξει αυτά εδώ σε σχέση με το πάγωμα των συντάξεων;
Την άποψη δε του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η πάροδος τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του δημοσίου δεν την έχετε λάβει υπόψη σας και βεβαίως ότι η επικαλούμενη εξοικονόμηση πόρων δεν δικαιολογεί την παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αυτή η άποψη του ελεγκτικού συνεδρίου εκφράζει τη ζοφερή πραγματικότητα.
Δεσμευόμαστε με εξαιρετικά επώδυνα μέτρα και όλα αυτά χωρίς να έχουμε ασφαλή εκτίμηση για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τότε, το 2023. Το μόνο ασφαλές αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει η πολιτική σας αυτή, είναι η προοδευτική, μόνο εδώ επιτυγχάνετε την προοδευτική, εξαθλίωση των συνταξιούχων.
Και αφού κοροϊδεύετε για άλλη μια φορά λέγοντας ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών, άραγε γιατί η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει λύσει κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν δαπάνες, όπως για παράδειγμα το θέμα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων που έχει γίνει πια σίριαλ; Γιατί επιμένει σε μια εύκολη λύση αλλά επώδυνη για τον πολίτη; Η απάντηση βέβαια είναι προφανής, αν σκεφτούμε τι αποκαλύφθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σε αυτό το ζήτημα και με τις τροπολογίες και με διάφορα θέματα τα οποία έχει φέρει η κυβέρνησή σας.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Κύριε Υπουργέ, κ. Αποστόλου, στα θέματα τα δικά σας, τα οποία η αγροτική ανάπτυξη και η αλιεία είναι ένα ζήτημα σοβαρό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο να τρέχει και ουσιαστικά να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή. Έχετε 19 δις ευρώ αυτή την επταετία, τα οποία υπάρχουν λόγω επίπονων διαπραγματεύσεων. Αυτά τα χρήματα δεν αξιοποιούνται με έναν τρόπο, ο οποίος θα είναι παραγωγικός, θα δημιουργεί επενδύσεις, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα φέρνει νέους αγρότες στο επάγγελμα, θα δημιουργεί ένα νέο σύστημα συμβουλευτικών υπηρεσιών, αυτά που περιλαμβάνει πραγματικά ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Όσο αφορά την αλιεία, όπως και την αγροτική ανάπτυξη, μόνο φόροι, υπερφορολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Και βεβαίως μηδενική αξιοποίηση των πόρων τους οποίους διαθέτετε. Δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα έτσι. Και με τη διαπραγμάτευση αυτή και με το ανύπαρκτο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς, με πιο χαρακτηριστικό τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της αλιείας.
Κλείνοντας, να πω για άλλη μία φορά ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης. Χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ. Εργάζεται συστηματικά για αυτό. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση να βουλιάξει μέσα από πολιτικές, είτε στη διαπραγμάτευση είτε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, οι οποίες είναι όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά οδηγούν, όχι μόνο στη διεύρυνση των αδιεξόδων, αλλά σε εντελώς νέα αδιέξοδα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και επιτέλους πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε ένα όραμα στη χώρα μας για να μπορέσει να βγει από την κρίση, εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης, για να μην επανέλθουν ακραίες εθνικολαικιστικές φωνές, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν λύσεις για τα επώδυνα προβλήματα σήμερα της ελληνικής κοινωνίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...