Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Γιαννακούρης, προχώρησε σε απίστευτες καταγγελίες στο σάιτ μας, newreport.gr, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, με αφορμή τόσο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όσο και τη νομοθεσία που επικρατεί στην Ελλάδα για το
συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γιαννακούρη, υπάρχει μεγάλο κενό στη νομοθεσία, κυρίως για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, στους οποίους εμπλέκονται ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές κάτοικοι του εξωτερικού.
«Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Ο νόμος 3691 του 2008 που αναφέρεται στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχει κενά και αφορά και τους πλειστηριασμούς. Υποχρεούμαστε σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να δίνουμε στίγμα στις διωκτικές και φορολογικές αρχές. Αν υπάρχει Έλληνας που θέλει να αγοράσει ή εν προκειμένω να μπει ως αγοραστής σε ακίνητο προερχόμενο από πλειστηριασμό, πρέπει να μας υποδείξει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Αν όμως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του. Αυτό αρχικά είναι άνισος ανταγωνισμός σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και κατά δεύτερο, δεν υπάρχει πόθεν έσχες» ανέφερε ο κ. Γιαννακούρης.
Υπάρχει κι άλλο κενό νόμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Κέρκυρας, όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς…
«Ο νόμος προβλέπει ότι εντός 48 ωρών, θα πρέπει να πιστοποιήσουμε αν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου επενδυτή ενός ακινήτου, είναι ορθά. Αυτό γίνεται σε επικοινωνία με τον αντίστοιχο συμβολαιογράφο της χώρας του εξωτερικού. Ειδικά στην Αθήνα, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις κατοίκων από τη Μαλαισία, που συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Πως μπορούμε μέσα σε διάστημα 48 ωρών να βρούμε αν τα στοιχεία που μας προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος είναι σωστά; Επίσης, δεν μας διασφαλίζει η νομοθεσία ότι λάβαμε εκπρόθεσμα τα απαραίτητα έγγραφα από κάποιον ενδιαφερόμενο. Δηλαδή, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποκλείσει έναν ενδιαφερόμενο, επικαλούμενος ότι πέρασε η προθεσμία», τονίζει ο κ. Γιαννακούρης και προσθέτει: «Σε αγοραπωλησία ακινήτου, καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο μεταβίβασης. Πως θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης ο κάτοικος εξωτερικού χωρίς να έχει ελληνικό ΑΦΜ, ή ο κάτοικος εκτός ΕΕ τον αντίστοιχο φόρο, όταν δεν υπάρχει;».
Την ίδια ώρα, στην Κέρκυρα δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί, καθώς υπάρχει αποχής έως τις 30 Μαρτίου, ωστόσο μπορούν να διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
«Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα δεν υπάρχει πιστοποιημένος συμβολαιογράφος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οπότε, οποιαδήποτε υπόθεση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού γίνεται κυρίως από συμβολαιογράφους της Αθήνας. Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όσο κι αν θέλουν να περάσουν στην κοινωνία το μήνυμα ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείου Κέρκυρας.
Σε παλαιότερες ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο κ. Γιαννακούρας είχε τονίσει ότι«δεν είμαστε όλοι οι συμβολαιογράφοι το ίδιο. Οι Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, ο δικός μας, απέχουμε συνολικά από τους πλειστηριασμούς», ενώ παράλληλα σημείωσε πως η νομολογία πλέον τίθεται υπέρ των τραπεζών με ταχείς ρυθμούς.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Αξίζει να σημειωθεί για το ρεπορτάζ, ότι το καλοκαίρι του 2017, συνολικά 9 Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, πλήρωσαν το κόστος για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών που από Σεπτέμβριο θα μπει σε λειτουργία.
Γιατί όμως οι πρόεδροι των συμβολαιογραφικών συλλόγων κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση χωρίς να κάνουν γενικές συνελεύσεις;
Είναι γεγονός πως μόνο ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας Κωνσταντίνος Γιαννακούρης δήλωσε αντίθετος και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να καταβάλει τα 20.000 ευρώ που του αναλογούν.
Οι υπόλοιποι πρόεδροι δέχθηκαν, χωρίς να ρωτήσουν τα μέλη τους, να πληρώσουν από 20.000 και μάλιστα αν κάποιος σύλλογος δεν δύναται να πληρώσει θα αναλάμβανε το κόστος ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Αθηνών-Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
Τι ισχύει για έκδοση ΑΦΜ για αγορά ακινήτου από αλλοδαπό
Ψάξαμε τη νομοθεσία και βρήκαμε τι ακριβώς ισχύει για έκδοση ΑΦΜ στην Ελλάδα, όταν πρόκειται για κάτοικο εξωτερικού.
Ο νόμος αναφέρει:
Για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο (κατοικία/σπίτι ή επαγγελματικό χώρο) σε περιοχή, η οποία πλέον δεν χαρακτηρίζεται ως «παραμεθόριος», απαραίτητα δικαιολογητικά αποτελούν: 1. Διαβατήριο της χώρας προέλευσης ή νόμιμη Άδεια Διαμονής και 2. η έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Για έκδοση ΑΦΜ, η διαδικασία είναι απλή…
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε αλλοδαπούς είναι τα κάτωθι:
- Διαβατήριο ή Ταυτότητα για πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Διαβατήριο σε ισχύ για τους υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος. Στην περίπτωση που τα στοιχεία τους δεν αναγράφονται σε αυτό με λατινικούς χαρακτήρες, κατατίθεται ευκρινές φωτοαντίγραφο διαβατηρίου, μεταφρασμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
- Εφόσον οι αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών, είναι κάτοικοι Ελλάδος προσκομίζεται επιπλέον και η άδεια διαμονής τους σε ισχύ ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
Οπότε, μπορεί ο καθένας να καταλάβει, ότι όπως επισημαίνουν στο σάιτ μας νομικοί κύκλοι, μπορεί ο οποιοσδήποτε «αλλοδαπός» να έρθει στην Ελλάδα, να επενδύσει αγοράζοντας ένα ακίνητο χωρίς να υπάρχει πόθεν έσχες, να λάβει και βάση της ισχύουσας νομοθεσίας πενταετή παραμονή στην Ελλάδα (σ.σ. για αγορά ακινήτου από 250.000 ευρώ), αλλά δεν θα του ζητηθεί πόθεν έσχες.
Άραγε, πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σε κάποιες των περιπτώσεων, ίσως έχουμε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος;
Εντατικοί πλειστηριασμοί εν όψει: Από μία φορά την εβδομάδα, έξι
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου του 2017 στο σάιτ, corfupress, «αντί για μία βάρδια κάθε Τετάρτη, η κυβέρνηση ζητά από τους συμβολαιογράφους εντατικούς ρυθμούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, δύο επί… τρεις φορές την εβδομάδα με διπλή βάρδια, πρωί και απόγευμα. Η Κέρκυρα, μάλιστα, βρίσκεται στο «τοπ» του ενδιαφέροντος των Τραπεζών!
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων της Κέρκυρας Κωνσταντίνος Γιαννακούρης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας.
Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την αποχή που έχουν κηρύξει από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους οι συμβολαιογράφοι, η οποία διεξάγεται με απόλυτη επιτυχία σε όλη την χώρα και στην Κέρκυρα.
Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την αποχή που έχουν κηρύξει από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους οι συμβολαιογράφοι, η οποία διεξάγεται με απόλυτη επιτυχία σε όλη την χώρα και στην Κέρκυρα.
«Θεσμοί» και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και πιέζουν να προχωρήσει το συντομότερο αυτή η μνημονιακή δέσμευση, ως προϋπόθεση για το «κλείσιμο της αξιολόγησης».
Όπως μάλιστα ανέφερε ο Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, αντί για μία βάρδια κάθε Τετάρτη, ζητούν εντατικούς ρυθμούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, με έξι βάρδιες εβδομαδιαίως (τρείς φορές την εβδομάδα με διπλή βάρδια, πρωί και απόγευμα)! Δίδουν δε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλή εμπορική αξία των ακινήτων, όπως οι τουριστικές περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κέρκυρα.
Όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους τα στελέχη της ΛΑΕ, οι «θεσμοί» και η κυβέρνηση με τους Τσίπρα, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, πιέζουν με κάθε τρόπο τους συμβολαιογράφους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς με τον συμβατικό τρόπο αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας:
«Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καταπατά σαφώς την νομικά κατοχυρωμένη τοπικότητα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων, καθόσον επιτρέπει να διεξάγονται πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά από οποιονδήποτε συμβολαιογράφο, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος.
Με την καθολική αποχή των συμβολαιογράφων, προωθούνται μάλιστα και σκέψεις να διεξάγονται πλειστηριασμοί ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή συμβολαιογράφου! Είναι σημαντικό ότι η αποχή μας δεν γίνεται για επαγγελματικά ή συντεχνιακά μας αιτήματα, αλλά για ένα λαϊκό αίτημα», ανέφερε ο Κ. Γιαννακούρης.
Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας επεσήμανε την σημασία και την δυναμικότητα ενός κινήματος πολλών συλλογικοτήτων, φορέων και πολιτών σε όλη την χώρα, το οποίο αναπτύσσεται και οργανώνεται ενάντια στις προαναφερθείσες ενέργειες θεσμών και κυβέρνησης, με στόχο την προστασία της λαϊκής κατοικίας, και το οποίο έχει καταφέρει μέχρι τώρα την ακύρωση πολλών πλειστηριασμών.
Η Λαϊκή Ενότητα πρωτοστατεί στην δημιουργία αντίστασης κατά της διεξαγωγής των πλειστηριασμών, διότι είναι υποχρέωση της αριστεράς να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου πολίτη. Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι μια μεγάλη διαγραφή χρεών ιδιωτικών και δημόσιων, σε συνδυασμό με το εθνικό νόμισμα και την κρατικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, είναι απαραίτητος όρος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για μια πορεία ανάκτησης της κυριαρχίας της χώρας μας, έξω από μνημόνια και επιτροπείες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης, ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Στραβοράβδης ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ρεδαιστινός και το μέλος της ΛΑΕ Νίκος Σαμοΐλης».
«Μπορούμε να μπλοκάρουμε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»
Ο κ. Γιαννακούρης, σε σχετική ερώτηση, αν μπορούν οι ίδιοι οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι να μπλοκάρουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, απάντησε:
«Αυτή τη στιγμή και να μην υπάρχει πιστοποιημένος συμβολαιογράφος, όπως συμβαίνει στην Κέρκυρα, μπορεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να γίνει από συμβολαιογράφο της Αθήνας. Αν επί παραδείγματι, πιστοποιηθούν πέντε συμβολαιογράφοι στην Κέρκυρα για να μπορούν να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τότε αλλάζει λίγο το σκηνικό και δεν θα μπορούν να φύγουν πλειστηριασμοί εκτός της περιοχής. Εν συνεχεία, μπορούμε με απόφαση του συλλόγου, που θα λαμβάνεται κάθε Δευτέρα, να απαγορεύουμε για μία εβδομάδα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αυτό να γίνεται κάθε εβδομάδα. Έτσι τουλάχιστον μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο και να μη διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αν και θεωρείται σίγουρο ότι θα έρθει ο αρμόδιος υπουργός και θα θεσπίσει νόμο που θα ακυρώνει και αυτή τη διαδικασία, βάζοντας επί παραδείγματι ένα όριο…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ