Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΑ 10.119 ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, ΤΑΞΙΝΟΜΗΜΕΝΑ ΑΝΑ ΔΗΜΟ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Στις 19 Ιουνίου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μεταβιβαστήκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, το 0,39% της επιφάνειας της Ελλάδας, στο Υπερταμείο των δανειστών. Η αξία των ακινήτων αυτών υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στα 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες πρωτεύουσες των νομών της Ελλάδας. Θεωρητικά... 

τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται ως «προίκα» στο Υπερταμείο σε περίπτωση που στο μέλλον η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερκαλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο μέλλον.

Αυτό είναι το link για το κατέβασμα της λίστας με τα 10.119 ακίνητα που εντάχθηκαν στο Υπερταμείο από το site newreport.gr: https://newreport.gr/wp-content/uploads/2018/09/ΚΑΕΚ.xls

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδώσει τις σχετικές πράξεις και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Το υπουργείο Οικονομικών παραβιάζοντας κάθε έννοια διαφάνειας δημοσιοποίησε μόνο τον αριθμό ΚΑΕΚ των παραπάνω ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία των 10.119 ακινήτων δηλαδή την ακριβή τους θέση, την επιφάνεια γης τους, την σημερινή τους χρήση, τον αριθμό των και την επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά και φυσικά την αντικειμενική τους αξία.
Για όσους ακόμα θεωρούν τους τροϊκανούς «αγγελούδια» υπενθυμίζεται πως οι τροϊκανοί εμπλέκονται στην γνωστή υπόθεση με την «αξιοποίηση» των 28 ακινήτων του Δημοσίου από τους ομίλους της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και της EUROBANK, από την οποία σύμφωνα με τις αποφάσεις των ελλήνων δικαστών αντί να μειωθεί το δημόσιο χρέος, το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω όμως του γεγονότος ότι οι τροϊκανοί κατάφεραν να νομοθετήσουν την ασυλία όλων των εμπλεκομένων, αυτή την στιγμή δεν μπορεί να διωχθεί νομικά κανείς.
Επισυνάπτεται αρχείο σε μορφή υπολογιστικού φύλλου με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Οι Δήμοι και Περιφέρειες της Ελλάδος αλλά και κάθε ενεργός πολίτης αφού ελέγξουν φυσικά την ορθότητα των στοιχείων του επισυναπτόμενου αρχείου σε σχέση με το σχετικό ΦΕΚ, μπορούν μέσα σε λίγες ώρες να εντοπίσουν την θέση και την αξία κάθε ακινήτου που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων κάθε Δήμου.

Στατιστικά στοιχεία ακινήτων που εντάχθηκαν στο Υπερταμείο.
Από την ανάλυση των στοιχείων του ΦΕΚ, με τα 10119 ακίνητα και λαμβάνοντας υπ΄όψιν πως ο αριθμός ΚΑΕΚ είναι δομημένος με το παλαιότερο σύστημα οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Από το σύνολο των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο τα 4.003 (ποσοστό 39,56%) βρίσκονται στον νομό Αττικής, 1.995 (ποσοστό 19,32%) βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης, 2.845 (ποσοστό 28,12%) βρίσκονται στις πρωτεύουσες των υπολοίπων νομών της Ελλάδας και 1.316 (ποσοστό 13,01%) βρίσκονται διασπαρμένα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο στην πλειοψηφία τους είναι ακίνητα αστικών περιοχών με αυξημένη αντικειμενική αξία. (γράφημα 1- πίνακας 0).
• Από τους 51 νομούς της Ελλάδας σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστρια, έχουν μεταβιβαστεί ακίνητα από τους 48 με εξαίρεση τους νομούς Βοιωτίας, Σάμου και Φθιώτιδας.
• Πέραν των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης οι πέντε πρώτοι νομοί με τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταβίβασης ακινήτων είναι οι: Μαγνησίας (450 ακίνητα), Αιτωλίας και Ακαρνανίας (347), Καβάλας (347), Αχαΐας (225) και Ευρυτανίας (211). Αντίθετα οι νομοί με τον μικρότερο αριθμό μεταβίβασης ακινήτων είναι οι Κοζάνης (8), Καρδίτσας (9), Δωδεκανήσου (12), Αρκαδίας (12) και Λακωνίας(14). (πίνακας 1)
• Από τα 4.003 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στον νομό Αττικής τα 2.312 ποσοστό 57,76% βρίσκονται σε πέντε περιοχές : στα Σπάτα 663 ακίνητα (ποσοστό 16,56%), στην Αρτέμιδα 563 ακίνητα (ποσοστό 14,06%), στην Κηφισιά 403 ακίνητα (ποσοστό 10,07%), στη Μαγούλα 342 ακίνητα (ποσοστό 8,54%) και στην Νέα Πέραμο 341 ακίνητα (ποσοστό 8,52%). Στον κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει κανένα ακίνητο που να μεταβιβάστηκε. (πίνακας 2)
• Από τα 1.955 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στον νομό Θεσσαλονίκης τα 1.154 ποσοστό 66,04% βρίσκονται σε πέντε περιοχές : στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης 408 ακίνητα (ποσοστό 20,87%), στον Χορτιάτη 243 ακίνητα (ποσοστό 12,43%), στο Πανόραμα 219 ακίνητα (ποσοστό 11,20%), στο Ασβεστοχώρι 147 ακίνητα (ποσοστό 7,52%) και στην Καλαμαριά 137 ακίνητα (ποσοστό 7,01%). Γενικώς μεταβιβάστηκαν περισσότερα ακίνητα στην ανατολική πλευρά της πόλης όπου και οι αξίες των ακινήτων είναι αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με την δυτική πλευρά (πίνακας 3).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μεταβιβάζονται και 56 ακίνητα με κτίσματα στην επιφάνεια τους –όπως συμπεραίνεται από το σχετικό ΦΕΚ- από τα οποία τα 24 βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα 17 στην πόλη της Πάτρας, 5 ακίνητα στο Ηράκλειο της Κρήτης, 3 στου Ζωγράφου, 2 στο Μαρούσι και 1 στην Νέα Ιωνία της Αττικής. Ένα ακόμα βρίσκεται στην πόλη της Χίου. (πίνακας 4).

• Το 100% των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο σε κάθε 16 νομούς βρίσκονται αποκλειστικά στις πρωτεύουσες των νομών αυτών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις πόλεις:
• Δράμας(58 ακίνητα), Έδεσσας(23), Ηγουμενίτσας(31), Ηρακλείου Κρήτης(178), Καρδίτσας(9), Κατερίνης(52), Κιλκίς(121), Κοζάνης(8), Ναύπλιο(14), Ξάνθη(88), Πάτρα(225), Πύργο(51), Σέρρες(40), Σπάρτη(14), Τρίπολη(12) και Φλώρινα(18).
Αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά άνω του 50% έχουν και οι πόλεις: Άγιος Νικόλαος Λασιθίου(11 ακίνητα), Αλεξανδρούπολη(80), Άμφισσα(46), Αργοστόλι(12), Άρτα(71), Γρεβενά(25), Ζάκυνθος(12), Γιάννενα(41), Καβάλα(160), Καρπενήσι(121), Καστοριά(86), Κέρκυρα(114), Λάρισα(119), Μυτιλήνη(24), Βόλος(447), Πρέβεζα(12), Τρίκαλα(15), Χαλκίδα(67) και Χίος(25). (πίνακας 5)
• Η αντιστοιχία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας είναι: Περιφέρεια Αττικής 4003 ακίνητα (ποσοστό 39,56%), Κεντρικής Μακεδονίας 2375 ακίνητα, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 648 ακίνητα, Θεσσαλίας 636 ακίνητα, Δυτικής Ελλάδας 623 ακίνητα, Κρήτης 460 ακίνητα, Στερεάς Ελλάδας 375 ακίνητα, Ιονίων Νήσων 260 ακίνητα, Δυτικής Μακεδονίας 234 ακίνητα, Ηπείρου 182 ακίνητα, Πελοποννήσου 167 ακίνητα, Νοτίου Αιγαίου 84 ακίνητα και Βορείου Αιγαίου 72 ακίνητα.

Τι είναι το Υπερταμείο;
Το Υπερταμείο, επίσημα «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» είναι ένα κατασκεύασμα των δανειστών το οποίο θα υποθηκεύσει τη σημερινή και μελλοντική κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια.
Η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, χωρίς σαφή λόγο, για έναν αιώνα προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του ταμείου, τα έσοδα του οποίου θα διατίθενται κατά 50% για την αποπληρωμή χρέους και κατά 50% για επενδύσεις οι οποίες όμως θα αφορούν στη δημιουργία υπεραξίας για τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις τέσσερις θυγατρικές του ταμείου.
Άμεσες Θυγατρικές του Υπερταμείου είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης και Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ)
Έμμεσες θυγατρικές του Υπερταμείου είναι οι εταιρείες ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΣΕ ΑΕ, ΟAKA, ΕΛΤΑ, Ε.Υ.Α.Θ., Ε.ΥΔ.Α.Π, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -HELEXPO τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και η εταιρεία Folli Follie.
H διοίκηση του Υπερταμείου αποτελείται από τους Γιώργο Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ουρανία Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Στέφανος Γιουρέλης, Διευθύνων Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO) & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ηρώ Αθανασίου, μη εκτελεστικό μέλος.
Το διοικητικό συμβούλιο είναι το δεύτερο όργανο του Υπερταμείου, καθώς κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ. Το Εποπτικό Συμβούλιο στην ουσία καθορίζει τη γενικότερη στρατηγική αξιοποίησης του συνόλου της κρατικής περιουσίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που θα περάσει στο Υπερταμείο.
Τα υπόλοιπα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι οι Γεώργιος Σταμπουλής, Γεώργιος Σπύρος Ταβλάς, Όλγα Χαρίτου και David Vegara Figueras.
Ο Γεώργιος Σπύρος Ταβλάς τυγχάνει να αποτελεί και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι είναι ο ΚΑΕΚ;
Ο Κ.Α.Ε.Κ. είναι ένας δωδεκαψήφιος αριθμός που προσδιορίζει μοναδικά οποιοδήποτε γεωτεμάχιο στον Ελληνικό χώρο.
• Τα δύο πρώτα ψηφία του κωδικού προσδιορίζουν τον Νομό στον οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο π.χ. ο κωδικός 05 είναι ο Νομός Αττικής , ο Κωδικός 19 είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης . Η διοικητική ονομασία αφορά τους ΟΤΑ όπως ήταν με το σύστημα διοικητικής διαίρεσης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, όχι όπως είναι σήμερα με το σύστημα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
• Τα τρία επόμενα ψηφία προσδιορίζουν τον Δήμο ή την Κοινότητα εντός του νομού αναφοράς. Η διοικητική ονομασία αφορά τους ΟΤΑ όπως ήταν με το σύστημα διοικητικής διαίρεσης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
• τα δύο επόμενα προσδιορίζουν τον «κτηματολογικό τομέα» (Οι κτηματολογικοί τομείς ορίζονται στις αστικές περιοχές σαν ένα σύνολο από 10-15 περίπου οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλονται από κύριους οδικούς άξονες ή άλλου είδους χαρακτηριστικά του αστικού χώρου (π.χ. πάρκα). Στις αγροτικές περιοχές ορίζονται σαν ένα σύνολο γεωτεμαχίων με συνολική έκταση από 200 έως 2000 στρέμματα τα οποία περιβάλλονται από φυσικά ή τεχνικά χαρακτηριστικά (π.χ. δρόμους, ποτάμια).
• τα δύο επόμενα προσδιορίζουν την «κτηματολογική ενότητα» Οι κτηματολογικές ενότητες είναι σύνολα συνεχόμενων γεωτεμαχίων που περιβάλλονται από κάποιο φυσικό ή τεχνητό χαρακτηριστικό (δηλ. δρόμο, ποτάμι, κανάλι, κτλ). Σε αστικές περιοχές, η κάθε κτηματολογική ενότητα καλύπτει την έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου, (χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιβάλλοντες το οικοδομικό τετράγωνο δρόμοι). Σε αγροτικές περιοχές, περιλαμβάνει την έκταση ενός συνόλου γεωτεμαχίων τα οποία περιβάλλονται από δρόμους, κανάλια άρδευσης ή άλλα φυσικά ή τεχνητά χαρακτηριστικά.
• Τα τελευταία τρία ψηφία αποτελούν τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.
Για παράδειγμα ο ΚΑΕΚ 19 047 54 04 003 σημαίνει ότι το ακίνητο αυτό βρίσκεται στο Νομό Θεσσαλονίκης ( που έχει κωδικό κτηματογράφησης -19), στο Δήμο Καλαμαριάς ( που έχει κωδικό κτηματογράφησης - 047), στον κτηματολογικό τομέα Αρετσούς (54), στο 26ο οικοδομικό τετράγωνο (04), με αύξ. αριθμ οικοπέδου στο παραπάνω οικοδομικό τετράγωνο 3 (003).
Τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά και μόνο το γεωτεμάχιο. Εφόσον επί του παραπάνω γεωτεμαχίου έχουν συσταθεί οριζόντιες ιδιοκτησίες η ύπαρξη του ενός κτιρίου εμφαίνεται με την προέκταση 0/0 δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα εμφανίζεται με τη μορφή 19 047 36 10 006 /0/0 όπου μετά την πρώτη κάθετο δηλώνεται η ύπαρξη μίας ή περισσοτέρων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί ενός κτιρίου π.χ. /0/1, /0/2, /0/3, /0/4 κ.ο.κ σημαίνει τέσσερις ή περισσότερες οριζόντιες ιδιοκτησίες επί ενός και μοναδικού κτιριακού όγκου . Αν υπάρχουν περισσότερα κτίρια με τη μορφή της κάθετης ιδιοκτησίας τότε εμφαίνονται με τη μορφή /1/0, /2/0, /3/0 (μία οριζόντια επί εκάστης καθέτου ήτοι 3 κάθετες) και, τέλος, η ύπαρξη περισσοτέρων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί περισσοτέρων του ενός κτιρίων εμφανίζεται με τη μορφή /1/1, /1/2 κ.ο.κ. (δύο ή περισσότερες οριζόντιες επί μίας καθέτου).

 ΠΗΓΗ
ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΧΑΪΔΕΥΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...