Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Γρίπη: Τριπλασιάστηκαν οι νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα - Συναγερμός στο υπ. Υγείας.


Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, μετά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών του ιού της γρίπης.
Σύμφωνα με... 
τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφηκαν 12 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 18.
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οι θάνατοι ανέρχονταν σε 6, ενώ σε ΜΕΘ είχαν νοσηλευτεί 64 άτομα, από την αρχή της περιόδου της εποχικής γρίπης. 
Τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως άνω των 25 ετών.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας. Από την αρχή της περιόδου μετάδοσης έχουν νοσηλευθεί με επιπλοκές της γρίπης περισσότεροι από εκατό άνθρωποι, ενώ δεκάδες χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα, από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 4/2019 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ (Πίνακας 1, Διάγραμμα 5). Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη, μέση ηλικία 65,1 έτη και διάμεση 66 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 13 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών 12 (92,3%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09 και 1 (7,7%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν κάθε χρόνο το δυνατό κύμα της γρίπης από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ωστόσο η εποχική γρίπη έχει δείξει ήδη το άγριο πρόσωπό της φέτος, αφού ήδη από την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως επισήμαναν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιδημιολογική τους έκθεση «η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή».

Επίσης, αυξημένες αναφέρεται ότι είναι και οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε σύγκριση με την προηγούμενη – πρώτη- εβδομάδα του έτους.

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

-η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,

-η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο


madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ