Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Νέα κομπίνα για να αποσπούν χρήματα από ηλικιωμένους.Συμβουλές ασφάλειας ΕΛ.ΑΣ. για υπερήλικες

Τουλάχιστον 24 ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν υπερήλικες, έπεσαν θύματα ενός 45χρονου και μίας 24χρονης συνεργού του, που διέπρατταν απάτες κατά βάση στην περιοχή της Ραφήνας. Οι δράστες συστήνονταν ως λογιστές ή διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων και έλεγαν μάλιστα στα θύματά τους ότι τους έστειλαν συγγενικά τους πρόσωπα, τάζοντας δήθεν «επιστροφή» χρημάτων από την εφορία.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονταν κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες από τις οποίες αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα με το πρόσχημα ότι με αυτά θα πληρώσουν το απαιτούμενο παράβολο για να ξεκλειδώσει η διαδικασία της επιστροφής χρημάτων.
Προηγουμένως είχαν φροντίσει να συλλέξουν πληροφορίες για αυτούς ή για συγγενικά τους πρόσωπα και δεν δίσταζαν να επιβιβάζουν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο τα οποία πολλές φορές προσέγγιζαν στο δρόμο. Τους οδηγούσαν στη συνέχεια είτε σε τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στα σπίτια τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα.
Προκειμένου μάλιστα να γίνουν πιο πειστικοί, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με συνεργό τους, τον οποίο παρουσίαζαν ως συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων τους και σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπαν να έχουν μια σύντομη συνομιλία. Η δράση τους εκτιμάται ότι ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και συνεχίστηκε έως τον Απρίλιο του 2019.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 45χρονος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ σε βάρος της 24χρονης εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης, δυνάμει του οποίου αναζητείται. Και οι δύο κατηγορούνται για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση και σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το ethnos.gr
Συμβουλές ασφάλειας ΕΛ.ΑΣ. για υπερήλικες
Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.
Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστιμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.
Μην πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.
Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ