Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ NEO ΑΙΟΛΙΚΟ “ΠΑΡΚΟ” ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ NEO ΑΙΟΛΙΚΟ “ΠΑΡΚΟ” ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ
Οι τελευταίες εξελίξεις για την κατασκευή νέου αιολικού πάρκου στη θέση «Τρούλος» στην περιοχή, του χιονοδρομικού των Πηγαδιών, δημιουργεί νέες ανησυχίες και την ανάγκη για ενημέρωση και κινητοποίηση όλων μας.
Αυτά που προκύπτουν από την δημοσιευθείσα άδεια ηλεκτροπαραγωγής 21ΜW της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» σχετικά με τις ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στη θέση «Τρούλος» αλλά και οι επιστημονικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Διεθνώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν τελικά εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάζονται τα Αιολικά «πάρκα» πέρα από κάποιο ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα.
Τα 3-5 πηγάδια, συνολικά ο ορεινός όγκος του ΒΕΡΜΙΟΥ είναι ο βασικός πνεύμονας ανάπτυξης του τόπου μας, της ΗΜΑΘΙΑΣ, άρα οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για μια πιο ήπια, με σεβασμό και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, σε τόσο μικρή έκταση όπως η οροσειρά του Βερμίου, εγκατάσταση που αντιστοιχεί στην μισή Αιολική ισχύς της χώρας σε ένα μόνο βουνό, μόνο και μόνο επειδή συνορεύει με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.
Στην Ελλάδα η Αιολική ενέργεια συμμετέχει στο συνολικό Ενεργειακό μίγμα με 10%, δηλαδή είμαστε από τις πιο προηγμένες σε Αιολική Ενέργεια χώρες στον κόσμο. Ωστόσο η εμμονή συνεχών επεκτάσεων στο Βέρμιο επιβαρύνει δυσανάλογα την περιοχή μας χωρίς να καλύπτει κανένα κριτήριο αναλογικότητας και συμμετρικής συμμετοχής και άλλων περιοχών.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία από τις πιο όμορφες, ζωογόνες, με δυο χιονοδρομικά κέντρα και βατές οροσειρές της Ελλάδας απειλείται να μετατραπεί σε Βιομηχανική Ζώνη Αιολικής Ενέργειας όταν μάλιστα επάνω στο Βέρμιο έχουμε : την διάνοιξη του μεγάλου κομματιού της Εγνατίας (Βέροια – Πολύμυλος), τον ΤΑΠ, τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και την ήδη εγκατεστημένη ισχυή 84,4MW σε αιολικά (περίπου 40 ανεμογεννήτριες). Δεν είδαμε να συμβαίνει αυτό ούτε στην Πάρνηθα, ούτε στον Υμηττό, ούτε καν σε μεγάλου Αιολικού δυναμικού οροσειρές, όταν το Βέρμιο κατατάσσεται στη μικρότερη ζώνη σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ. Όταν μάλιστα παρά το γεγονός ότι ενώ όλες αυτές οι υποδομές επιδοτούνται, οι επενδυτές κοιτούν να εξαλείψουν κάθε κόστος χωρίς να υπολογίζουν τίποτα.
Ο Σύριζα Ημαθίας δηλώνει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο που θα το μετατρέψει από τόπο φυσικού κάλους σε γιγάντιο πάρκο μηχανημάτων.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με κριτήρια:
- Τον κεντρικό και χωροταξικό σχεδιασμό με αναλογική συμμετοχή όλων των περιοχών
- Το σεβασμό του περιβάλλοντος
- τη φέρουσα ικανότητα και ενεργειακό δυναμικό της περιοχής
- την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης

Επιδιώκουμε την εθνική οικονομική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι ΑΠΕ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι κοντά στην κατανάλωση και έχουν µικρό µέγεθος έτσι ώστε αφ’ ενός να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας στην περιοχή και αφ’ ετέρου να είναι δυνατή η ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και όχι εισαγόμενης.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας να υπερασπιστεί την ιδιαίτερη μοναδική ταυτότητα του Δήμου την οποία όλοι έχουν αναγνωρίσει.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη κο Τζιτζικώστα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη νέα εγκατάσταση.
Καλούμε την Πολιτεία να ορίσει ξεκάθαρα κριτήρια όπως παραπάνω για κάθε περιοχή στην Ελλάδα αλλά και να σκεφτεί το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να λάβει θέση για το θέμα και τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην αμελήσουν τον τόπο μας και να σταθούν στη σωστή πλευρά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας.

Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΟΥΣΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Παρακολουθούμε τις τελευταίες η μέρες το θέατρο του παραλόγου και της γελαιότητας, από μια μικρή ομάδα πρώην ``μακεδονομάχων΄΄ που αφού λούφαξαν για το Μακεδονικό, βρήκαν ένα νέο ``πεδίο δόξης΄΄ το προσφυγικό, για να εκφράσουν τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά και φασιστικά τους συναισθήματα, σε αδύναμους ανθρώπους.
Δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπο τους σε κατατρεγμένες οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους που ο πόλεμος τους οδήγησε στην πατρίδα μας για να αποφύγουν τον …θάνατο, αναζητώντας μια νέα ελπίδα για την ζωή τους.
Τους πληροφορούμε ότι ο ρατσισμός τους δεν θα περάσει. Θα μας βρουν απέναντι τους, θα βρουν απέναντι τους την ίδια την κοινωνία, που αυτοί με τις πράξεις τους, αμαυρώνουν και σπιλώνουν την ιστορία της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας
Άμοιρη ευθυνών όμως δεν είναι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που πρώτη της πράξη ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και τις γραμματείες του. Δεν προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα αλλά και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για την στέγαση και κατάρτιση 5.000 προσφύγων. Το μόνο που κάνει είναι να ονειρεύεται Κέντρα Κράτησης και άτυπους καταυλισμούς για να μεταφέρει τους πρόσφυγες σαν υπάνθρώπους, δείχνοντας το πιο ανάλγητο και σκληρό πρόσωπό της.
Η ΝΔ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, η πίεση στην Ευρώπη με κάθε τρόπο - και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις - για δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
Πρέπει να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου των προσφύγων στη Μεσόγειο, Επίσης είναι αναγκαία η έμφαση στις πολιτικές ένταξης, όπως αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2018 και 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους μεριμνώντας παράλληλα για την διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα βρίσκοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ.
Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες ,τις δημοτικές αρχές , τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές του νομού, τους συλλόγους και όλους τους μαζικούς φορείς, να σταθούν δίπλα στους πρόσφυγες, να δείξουν την αλληλεγγύη τους και την φιλοξενία τους.
Καλούμε όλους τους πολίτες να απομονώσουν τους γραφικούς (ευτυχώς λίγους) τύπους, στα Διαβατά και όπου αλλού, αφήνοντας τους να λιγουρεύονται μπάρμεκιού, μήπως και χορτάσουν τα βάρβαρα ένστικτα τους.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ