Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Παιδοψυχίατρο στο Νοσοκομείο Βέροιας ζητά ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Επισκέφτηκα πρόσφατα πλείστες κοινωνικές δομές της Ημαθίας, οι οποίες προσφέρουν πολύτιμο κοινωνικό έργο, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εκπαίδευση και κατάρτιση ατόμων με ειδικές δεξιότητες. Μεταξύ αυτών, το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του αυτισμού με την επωνυμία «ΜΑμΑ».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό, που λειτουργούν ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, στεγαζόμενο στο Ειδικό Σχολείο Βέροιας, το οποίο τους παραχωρείται κατά τις απογευματινές ώρες για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες τους.
Κατά τη συνάντηση μας, τα μέλη του ΔΣ, ως επί το πλείστον μητέρες των παιδιών, εξέθεσαν την έντονη δυσαρέσκεια τους σχετικά με την απουσία πρόβλεψης οργανικής θέσης παιδοψυχιάτρου, σε νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας, καθώς και για απουσίας πρόβλεψης για λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικού τμήματος, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων νοσοκομείων, όπως πχ του Γ.Ν.Θ Γ. Παπανικολάου.
Ως εκ τούτου, τα ανήλικα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στην Ημαθία, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν τη γνωμάτευση, η οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ για να δικαιολογηθούν οι θεραπείες τους, υποχρεώνονται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται δε αντιληπτό, ότι αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε εξέταση ρουτίνας απαιτείται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αναπτυξιακής διαταραχής που αντιμετωπίζουν. Όπως αναφέρουν οι φροντιστές τους, η περιοδικότητα εξέτασης των παιδιών με ΔΑΔ από παιδοψυχίατρο, είναι αρκετά συχνή.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΣΥ Ημαθίας, ο νομός Ημαθίας καταγράφει εκ των υψηλότερων ποσοστών Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, γεγονός που πιστοποιεί την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης θέσης παιδοψυχιάτρου στο Νομό.
Επιπλέον, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν και νομούς εκτός της Ημαθίας, γεγονός που επιβεβαιώνει το φόρτο εργασίας τους και την αδυναμία ταχύτατης ανταπόκρισης, αναφορικά με τον προγραμματισμό ραντεβού, άρα και τη μη αποτελεσματική εξυπηρέτηση των παιδιών με ΔΑΔ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1. Υφίσταται το ενδεχόμενο προγραμματισμού της πρόσληψης ιατρού, ειδικότητας παιδοψυχιάτρου, το επόμενο διάστημα;
2. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για στελέχωση του νοσοκομείου Βέροιας με την ειδικότητα του παιδοψυχίατρου, εξετάζεται προσωρινός τρόπος ικανοποίησης του αιτήματος με μετακίνηση ιατρού, ορισμένες φορές μέσα στην εβδομάδα/μήνα, προκειμένου να καλύπτεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών;


Αναστάσιος Μπαρτζώκας Βουλευτής Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ