Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Το έθιμο του κουκαρά θα αναβιωσει η ΕΛΒ


Η Αποκριά λεγόταν εμπονέστα ( προέρχεται από την λέξη απονήστια-εμπρός από τη νηστεία). Πριν κοιμηθούν το βράδυ της αποκριάς στον Πόντο σφράγιζαν το στόμα τους για την περίοδο της νηστείας τρώγοντας ένα αυγό και λέγοντας: Με τ’ ωβόν εβούλωσά το, με τ’ ωβόν θ’ ανοίγ’ ατο. Δηλαδή με το τέλος της νηστείας, μετά την ανάσταση το πρώτο μη νηστίσιμο που θα φάει θα είναι το κόκκινο αυγό.
Χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τα παιδιά τους οι μανάδες κρεμούσαν από το ταβάνι, στην είσοδο
του σπιτιού, τον κουκαρά που κατασκεύαζαν κρυφά. Αυτός αποτελούνταν από ένα μεγάλο κρεμμύδι ή πατάτα πάνω στο οποίο κάρφωναν σε ημικύκλιο εφτά φτερά από κότα ή κόκορα (όσες οι εβδομάδες της νηστείας). Το κρέμασμα γινόταν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας (χαράματα). Έτσι όταν ξυπνούσαν τα παιδιά αντίκριζαν τον κουκαρά να κρέμεται από το ταβάνι και να κουνιέται. Αν δεν συμμορφώνονταν με το κράτημα της νηστείας τα φοβέριζαν ότι θα τα φάει ο κουκαράς.Κάθε εβδομάδα που περνούσε (Σάββατο) αφαιρούσαν και ένα φτερό μέχρι να τελειώσουν όλα, με το τελείωμα της νηστείας.
H λέσχη θα λειτουργήσει κανονικά με όλα τα τμήματα της, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, εφαρμόζοντας όλους τους καθορισμένους κανόνες υγιεινής και το απόγευμα σε όλα τα παιδικά τμήματα θα
κάνουμε το έθιμο του κουκαρά, ενώ κάθε παιδί θα πάρει μαζί του τον δικό του κουκαρά για να θυμάται και να κρατάει τη νηστεία.
Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Τουμπουλίδης Νικόλαος Τογκουσίδου Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ