Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Χρήστος Γιαννακάκης - Ναι στην συνεργασία με τους εργάτες γης , όχι στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις

Γιαννακάκης Χρήστος
Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης
Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών

Ναι στην συνεργασία με τους εργάτες γης , όχι στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις

Πρόσφατα δόθηκε στην δημοσιότητα απόφαση του Σωματείου Εργατών Γης , το οποίο σε πραγματοποιηθείσα γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, καθόρισε ότι το ελάχιστο ημερομίσθιο για αγροτικές εργασίες θα είναι 30 €.

Είναι γνωστό σε όλους , ότι η πανδημία του κορωναιού , που επέβαλε κλείσιμο των συνόρων και περιορισμούς στις μετακινήσεις , δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στον τομέα της Γεωργίας και αυτοί οι περιορισμοί είχαν τις συνέπειές τους στην είσοδο εργατών γης από την γειτονική Αλβανία.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του προβλήματος , έκανε ενέργειες για την υπέρβαση των εμποδίων και την απρόσκοπτη διακίνηση του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού.
Ιδιαίτερα μάλιστα οι κύριες ενέργειες στρέφονταν για το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία , λαμβάνοντας υπόψη την πολυετή συνεργασία των Ελλήνων αγροτών με τους Αλβανούς εργαζόμενους.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και οι Αλβανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους που ζούν στην Αλβανία και περιμένουν από την εργασία στην Ελλάδα για να επιβιώσουν , δεν χωρούν εκβιαστικές και απόλυτες λογικές .
Δεν μπορεί να διεκδικούνται υπερβολικές και υπέρμετρες αυξήσεις των ημερομισθίων, όταν είναι γνωστό ότι ο τομέας των πυρηνόκαρπων δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια και ότι οι αγρότες φυτοζωούν. Και δεν μπορεί να παρεξηγούμε την βούληση των Ελλήνων αγροτών που επιθυμούν την συνεργασία με Αλβανούς εργαζόμενους και με ευκαιριακές λογικές να τους εκβιάζουμε και να τους οδηγούμε να i αναγκαστούν να επιλέξουν άλλες συνεργασίες για την κάλυψη των αναγκών τους. Διότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής , ότι τέλος Μαΐου τελειώνει η προστασία και η οικονομική στήριξη που προσφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα «hot spot» και θα υπάρξει πίεση απασχόλησης από αυτούς ανθρώπους για να επιβιώσουν. Ήδη 12.000 περίπου ενδιαφερόμενοι , έχουν δηλώσει συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» και διαθέτουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για να μπορούν εργαστούν.
Επομένως οι εργάτες γης λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στην Ελληνική εργατική νομοθεσία για τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές κρατήσεις , τις ειδικές συμφωνίες και τις παροχές των εργοδοτών , καθώς και την δυνατότητα πραγματοποίησης υπερωριών, να διασφαλίσουν και να πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τα ημερήσια έσοδά τους , χωρίς να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τους αγρότες της περιοχής.
Εκβιασμοί, πιέσεις , υπέρμετρες αυξήσεις και εκμετάλλευση μιας προσωρινής αδυναμίας, δεν λύνουν προβλήματα , απλά τα επιδεινώνουν και δυναμιτίζουν συνεργατικές σχέσεις που οικοδομήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ