Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Άμεση Λύση στο πρόβλημα των εργατών γης ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας μαζί με άλλους δέκα Βουλευτές

Με Κοινοβουλευτική ερώτηση του Τάσου Μπαρτζώκα, συνυπογεγραμμένη από 10 ακόμα Βουλευτές, τίθεται εναγωνίως, εκ νέου το ζήτημα της επείγουσας λύσης στο ζήτημα των «εργατών γης», εν όψει της περιόδου συγκομιδής και λοιπών αγροτικών εργασιών.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, απόρροια της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας, δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση για τους Έλληνες καλλιεργητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο που υφίσταται να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα αγροτικές διαδικασίες, με συνέπεια να πληγεί το αγροτικό προϊόν, είτε από άποψη ποσότητας είτε ποιοτικά.

Βέβαια, το πρόβλημα έλλειψης αγροτικών χεριών δεν είναι νέο. Η εξάρτηση των Ελλήνων καλλιεργητών από αλλοδαπούς εργάτες γης είναι διαχρονική, όπως επίσης και η «ομηρία» τους από το ισχύον, πολύπλοκο θεσμικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται, ότι την ανάγκη αλλαγής του, είχε επισημάνει και στο παρελθόν ο Τάσος Μπαρτζώκας, με ερώτηση του προς τη Βουλή, που έθιγε την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία υπογραμμίζουν την ανάγκη να μετριαστεί αυτή η εξάρτηση. Όπως αναφέρει, η κινητοποίηση ημεδαπών ανέργων και δικαιούχων του Εγγυημένου Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μέσω παροχής κινήτρων εκ μέρους του ΟΑΕΔ και του συναρμοδίου Υπουργείου, θα μπορούσε να σημάνει τη σταδιακή απεξάρτηση των καλλιεργητών από τους μετακλητούς εργάτες.
Συγκεκριμένα, οι συνυπογράφοντες προτείνουν:
· Τη μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών
· Την επιδότηση ανεργίας για εργασία στον αγροτικό τομέα, για εγγεγραμμένους ανέργους που δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας
· Την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων σε δικαιούχους ΕΕΑ
· Τη μη επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ αγροτών


Σύμφωνα με δήλωση του «οι αγρότες δεν μπορούν να εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα, που χρονίζουν και τους αφήνουν μετέωρους. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να επεξεργαστεί μία λύση που θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στην αγροτική παραγωγή, συνεχίζοντας να προσφέρουν και να διακρίνονται για τα εξαιρετικά προϊόντα τους».


Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στους συναρμοδίους ΥπουργούςΚοινοβουλευτική Ομάδα Νέας Δημοκρατίας
27 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Άμεση λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης
Η υγειονομική κρίση της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχει μεταξύ άλλων επιδεινώσει και το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Το αναγκαίο μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση, για το οποίο 7 Βουλευτές είχαμε καταθέσει την με Α.Π. 2814/23-12-2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο σημαντικές αγροτικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και η συγκομιδή αρκετών καλλιεργειών να μην ολοκληρωθούν στον απαιτούμενο χρόνο, επηρεάζοντας την τελική ποσότητα και την ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.
Την ίδια στιγμή, η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής έχουν οδηγήσει πολλές και πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή επισφάλεια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Κλάδοι όπως ο τουρισμός ή η εστίαση κινδυνεύουν με απώλεια θέσεων εργασίας καθώς παραμένει αβέβαιο το εάν και πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Ωστόσο, με το ισχύον καθεστώς, η εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ελκυστική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας θα χάσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.

Η σημερινή συγκυρία, παρά το δυσμενή χαρακτήρα της, παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ. Στα κίνητρα αυτά θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται η μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη

χρονιά. Επίσης, οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.
Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας. Επιπροσθέτως, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεσης της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα;
Οι ερωτώντες
Βασίλειος Βασιλειάδης Βουλευτής Πέλλας
Δημήτριος Βαρτζόπουλος
Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μπλούχος Βουλευτής Δράμας
Χρήστος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ηλείας
Νεοκλής Κρητικός
Βουλευτής Λακωνίας Σπυρίδων Τσιλιγγίρης Βουλευτής Ξάνθης
Ξενοφών Μπαραλιάκος
Βουλευτής Πιερίας Θεμιστοκλής Χειμάρας Βουλευτής Φθιώτιδας
Αναστάσιος Μπαρτζώκας
Βουλευτής Ημαθίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης Βουλευτής Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ