Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Να δοθεί και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της χώρας η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ»Την ένταξη των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας στους δικαιούχους των ευεργετικών διατάξεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ, λόγω της πανδημίας COVID – 19, ζητάει ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι οι Σύλλογοι δεν έτυχαν της συγκεκριμένης αποζημίωσης παρά το γεγονός πως μέσα στους ανακοινωθέντες προς ένταξη Κωδικούς υπήρχαν και οι σχετικοί Κωδικοί, που επέτρεπαν την υποβολή αιτήματος ένταξής τους στις πληττόμενες λόγω αναστολής εργασιών κατηγορίες.
Τονίζει δε ότι ο λόγος της απόρριψης εδράζεται στο ότι η έγκριση του αιτήματός τους είχε, εκτός άλλων, και το κριτήριο της υποβολής από αυτούς δηλώσεων ΦΠΑ, κάτι που ασφαλώς δεν είναι δυνατόν καθώς αυτοί θεωρούνται νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ.
Ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνει ότι η ανάγκη να τύχουν της Ειδικής Αποζημίωσης οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας είναι μεγάλη, καθώς όχι μόνο επλήγησαν βαθύτατα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναστέλλοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων τους αλλά την ίδια ώρα, τα ανελαστικά και πάγια έξοδα της πλειοψηφίας αυτών (ενοίκια, ρεύμα, τηλεπικοινωνία, έξοδα διαδικτύου, υπηρεσίες υγιεινής) συνεχίζουν να είναι μεγάλα.
Η αντικειμενική αδυναμία των Συλλόγων να ανταποκριθούν σε αυτά, αναφέρει στην Ερώτησή του ο Βουλευτής Ημαθίας, θέτει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργικότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της χώρα μας.
Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:
 
 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

13-05-2020
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 
Θέμα: «Ένταξη των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας στους δικαιούχους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού»

Κύριοι Υπουργοί
Με ιδιαίτερο προβληματισμό εκατοντάδες Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον αποκλεισμό των Κωδικών Δραστηριοτήτων τους (ΚΑΔ) από την ένταξή τους στις ευεργετικές διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ, λόγω της πανδημίας COVID – 19.
Παρά το γεγονός ότι μέσα στους ανακοινωθέντες προς ένταξη Κωδικούς υπήρχαν και οι σχετικοί Κωδικοί που επέτρεπαν την υποβολή αιτήματος ένταξης Πολιτιστικών Συλλόγων στις πληττόμενες λόγω αναστολής εργασιών κατηγορίες, τελικώς οι Σύλλογοι δεν έτυχαν της συγκεκριμένης αποζημίωσης.
Καθώς η έγκριση του αιτήματός τους είχε ως κριτήρια να διαθέτουν αυτοί, εκτός από τους σχετικούς ΚΑΔ, λογαριασμό τραπέζης (ΙΒΑΝ), κωδικούς Τaxis αλλά και να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ κάτι που ασφαλώς δεν είναι δυνατόν καθώς αυτοί θεωρούνται νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ.
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας επλήγησαν βαθύτατα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναστέλλοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων τους
Η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού  θα αποτελούσε τεράστια οικονομική ανάσα για τη βιωσιμότητα τόσο των Πολιτιστικών Συλλόγων όσο και των απασχολούμενων σε αυτούς, καθώς κάθε άλλη πιθανή οικονομική ενίσχυσή τους (δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων και επιχορήγηση αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Κεντρική Διοίκηση) διεκόπη μοιραία λόγω των απολύτως δικαιολογημένων περιοριστικών μέτρων.
Τα ανελαστικά και πάγια έξοδα της πλειοψηφίας των Πολιτιστικών Συλλόγων (ενοίκια, ρεύμα, τηλεπικοινωνία, έξοδα διαδικτύου, υπηρεσίες υγιεινής) συνεχίζουν να είναι μεγάλα και η αντικειμενική αδυναμία των Συλλόγων να ανταποκριθούν σε αυτά θέτει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργικότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της χώρα μας
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να εντάξετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα τους Πολιτιστικούς Συλλόγους στους δικαιούχους της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...