Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

120 δόσεις: Τέλος χρόνου για την επανένταξη - Ποιοι οφειλέτες αναβιώνουν την ρύθμιση

 

Τέλος χρόνου για την αξιοποίηση της νέας ευκαιρίας επανένταξης των ασφαλισμένων οφειλετών του ΕΦΚΑ στις ρυθμίσεις οφειλών που έχασαν ελέω πανδημίας, όπως για παράδειγμα αυτή των 120 δόσεων. Με βάση την σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγα 24ωρα, λήγει σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή μιας δόσης, ώστε να αναβιώσει η χαμένη ρύθμιση. Η επανένταξη των οφειλετών συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η νέα ευκαιρία επανένταξης αφορά σε ασφαλισμένους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους, για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Τώρα έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν στην ρύθμιση, αρκεί να πληρώσουν μια δόση μέχρι την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Εισφορές Οκτωβρίου

Στο μεταξύ, ο e-ΕΦΚΑ έχει δώσει παράταση έως την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός Οκτωβρίου. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 3 Δεκεμβρίου, συνεπώς το Δ.Σ. του Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα δίνει πρόσθετη διορία 4 ημερών για να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί τα «ραβασάκια» του Οκτωβρίου τα οποία είναι ενιαία καθώς ενσωματώνουν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Τα ενιαία ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις 25 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για 343.669 μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 μέσου ποσού  606,17 ευρώ.

Προσοχή, οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα μέχρι σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, εάν επιθυμούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές εισφορές τα πιστωτικά υπόλοιπα που δικαιούνται. Αν δεν υποβάλλουν δήλωση επιθυμίας συμψηφισμού, τα ποσά εισφορών που δικαιούνται πίσω από τον ΕΦΚΑ θα τους επιστραφούν μέχρι 15/12/2020 στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Αν, ωστόσο, προβούν στην επιλογή του συμψηφισμού, θα κληθούν να καταβάλουν έως 7 Δεκέμβρη μόνο την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία τρεχουσα εισφορά και έχουν ήδη δηλώσει ή δηλώσουν μέχρι σήμερα 30 Νοεμβρίου ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά Οκτωβρίου και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Για παράδειγμα, αν η εισφορά Οκτωβρίου ενός επαγγελματία είναι 220 ευρώ και δικαιούται επιστροφή 606 ευρώ από την εκκαθάριση του 2019 (επειδή το 2017 είχε δηλώσει υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2018) δεν χρειάζεται να πληρώσει την εισφορά Οκτωβρίου στις 7 Δεκεμβρίου. Η ασφαλιστική του υποχρέωση θα εξοφληθεί αυτόματα, το πιστωτικό του υπόλοιπο θα πέσει στα 386 ευρώ με το οποίο θα πληρωθεί και η επόμενη εισφορά, δηλαδή του Νοεμβρίου. 

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ασφαλισμένος δεν έχει δηλώσει ή δεν δηλώσει ότι επιθυμεί να τα συμψηφίσει, οφείλει να πληρώσει τις εισφορές του κανονικά έως 7 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι εντός του μηνός Δεκεμβρίου θα του επιστραφεί το σύνολο  του πιστωτικού υπολοίπου στο λογαριασμό του.

Όσον αφορά στους 359.000 ασφαλισμένους που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα και τους 800.349 που κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, πρέπει να καταβάλλουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του μίνι - εργασιακού νομοσχεδίου, το χρεωστικό υπόλοιπο του 2019, που ανέρχεται στα 1.355,61 ευρώ κατά μέσο όρο, θα αποπληρωθεί σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από 31 Μαρτίου του 2021 και μετά.

Με το ίδιο νομοσχέδιο οι οφειλές της πρώτης καραντίνας ρυθμίζονται σε 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή σε 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης, η οποία υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021. Τέλος, δίνεται νέα παράταση έως 30 Απριλίου του 2021 στους ασφαλισμένους – κυρίως του ΕΤΑΑ – που είχαν υποβάλλει εγκαίρως το 2019 την πρώτη αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση των 120 δόσεων (αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ), αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της αίτησης για ρύθμιση.

Γι' αυτούς τους ασφαλισμένους – οφειλέτες, για τους οποίους η ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχει αποδειχθεί τουλάχιστον «δύσκολη υπόθεση», η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δεύτερης αίτησης παρατείνεται έως τον 4ο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ