Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας - "Η φετινή χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, εξελίχθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη, και τελειώνει τραγικά.

 

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η φετινή χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, εξελίχθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη, και τελειώνει τραγικά.

Και σε ότι αφορά το μεγάλο υγιειονομικό θέμα  του κορονοϊού , το οποίο έπληξε και συνεχίζει να  απειλεί ολόκληρη την κοινωνία , αλλά και σε ότι αφορά την οικονομία των φτωχότερων εισοδηματικά.

Οι αγρότες ερχόμαστε από μία δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης , όπου είδαμε τις τιμές των προϊόντων μας να κατρακυλούν στα τάρταρα, είδαμε την φορολογία μας στα ύψη, καινούργιες επιβαρύνσεις  να ξεφυτρώνουν από παντού (ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ) .

Με την έλευση του Κορωνοϊού εμφανίστηκαν και άλλες τεράστιες δυσκολίες, όπως η διάθεση των προϊόντων,  αφού οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, οι λαϊκές αγορές και γενικότερα οι προμηθευτές  της εστίασης και των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων έχουν βγει σχεδόν  εκτός παιχνιδιού . Πέρα απ αυτό οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού δεν έχουν καν εκτιμηθεί και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία διάθεση.

Οι θερμοκηπιακές  καλλιέργειες (για παράδειγμα)  και σήμερα στον διπλανό Αγ. Γεώργιο της Ημαθίας σε μεγάλο τους βαθμό, μένουν στα αζήτητα. Οι κατεστραμμένες από τις βροχές  καλοκαιρινές καλλιέργειες  μένουν χωρίς αποζημίωση.

Κυβερνητικοί κύκλοι , κατά καιρούς αναφέρονται περιχαρείς στα μεγάλα κονδύλια που έχουν  εξασφαλισθεί  για τους αγρότες.  Αλλοτε αναφέρονται στα 150.000.000 €  από τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλοτε στο περίφημο επτα(7)χίλιαρο της Ευρωπαικής Ενωσης, άλλοτε στα χρήματα του Ταμείου Στήριξης κ.ο.κ.

Στην ουσία όμως οι Αγρότες μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει απολύτως τίποτε.

Και δεν αναφερόμαστε στα κονδύλια για τα ΜΜΕ και τους μεγάλους  Ομίλους.

Ούτε καν σε κάποιο υποτυπώδες βοήθημα που με μεγάλη άνεση (και καλά κάνει)  μοιράζει στους άλλους μικρότερους  κλάδους της οικονομίας , πλήν των αγροτών .

Μπροστά στην τραγικότητα των ημερών  της οποίας τα επακόλουθα ζούμε καθημερινά  ζητάμε :

Να δοθεί άμεσα η μέγιστη βαρύτητα στον τομέα της Υγείας ώστε ο κάθε πολίτης να τύχει της περίθαλψης που του αρμόζει απέναντι  στην λαίλαπα του κορωνοϊού .

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα και να στηριθεί ουσιαστικά  η  κάθε αγροτική οικογένεια .

Να αλλάξει τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα όλα τα αίτια και τις ζημίες που απορρέουν από τα ακραία φαινόμενα της  κλιματικής  αλλαγής .

Γενναία χρηματοδότηση στον κλάδο για να μπορέσει να λειτουργήσει σε καθεστώς πανδημίας, με άτοκα δάνεια και ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, με ουσιαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στον φόρο πετρελαίου,  στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, στον έλεγχο των τιμών των αγροεφοδίων.

Αναπροσαρμογή και ελαχιστοποίηση της φορολογίας  και των ασφαλιστικών εισφορών, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές περιοχές.

 Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε μαχητικά έτοιμοι (ακόμη και σε περιόδους lockdown )  να απαιτήσουμε και να κερδίσουμε την υπόστασή μας με αξιοπρέπεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ