Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Λάζαρος Τσαβδαρίδης - De minimis και έγκαιρη πρόσκληση των μετακλητών εργατών γης έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης .

 


Σειρά ζητημάτων που αφορούν την οικονομική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και των καλλιεργητών θερμοκηπιακών κηπευτικευτικών, την ενίσχυση των  βαμβακοπαραγωγών αλλά και υποβοήθηση της καλλιεργητικής διαδικασίας με την έγκαιρη πρόσκληση των μετακλητών εργατών γης έθεσε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε σημερινή τους συνάντηση στο Υπουργείο.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών επιτραπέζιων ροδακίνων, συμπύρηνων και νεκταρινιών από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε την ανάγκη ταχύτατης πίστωσής τους με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι ήδη προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου αυτές να δοθούν μέσω των ενισχύσεων De minimis εντός Φεβρουαρίου, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ο Βουλευτής Ημαθίας έθιξε εκ νέου, όπως είχε κάνει προ διμήνου με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό και το ζήτημα της έκτακτης και αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης ανά στρέμμα των βαμβακοκαλλιεργητών εν μέσω πανδημίας, υπογραμμίζοντας ξανά ότι οι καλλιεργητές βάμβακος της χώρας βρίσκονται σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα αφενός γιατί οι τιμές του προϊόντος εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλές αφετέρου γιατί  οι αποδόσεις των χωραφιών το 2020 υπήρξαν κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ενίσχυσης εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των βαμβακοπαραγωγών.

Αναφορικά με το ζήτημα της τεράστιας πτώσης του τζίρου των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών προϊόντων λόγω Covid – 19 ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι είναι ανάγκη το Υπουργείο να εξετάσει άμεσα την αποζημίωση των παραγωγών περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην εμπορική διάθεση των θερμοκηπιακών κηπευτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι διαδικασίες για τη σχετική αποζημίωση προχωρούν ταχύτατα καθώς η συμβολή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας της πατρίδας μας είναι κομβική.

Τέλος, ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την αναγκαιότητα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για έκδοση σχετικής ΚΥΑ που θα «ανάβει το πράσινο  φως» για την πρόσκληση στη χώρα μας μετακλητών εργατών γης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να προγραμματίσουν έγκαιρα τις ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Κατέθεσε μάλιστα την πρόταση να δίνεται η δυνατότητα, πάλι βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε φιλοξενούμενους δομών προσφύγων της χώρας προκειμένου να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως εργάτες γης με τον κ. Λιβανό να σημειώνει πως θα εξετάσει και αυτό το ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου του αλλά και συναρμόδιων Υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ