Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ευχαριστηριο του Πολιτιστικου Συλλογου Αγίας Βαρβάρας για την επιτυχημενη εκδηλωση Παραδοσιακής Παραγωγής Τσίπουρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Εκδήλωση Παραδοσιακής Παραγωγής Τσίπουρο Αγίας Βαρβάρας , στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας.
Μία εκδήλωση αφιερωμένη στον τρύγο παρουσίασε Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018...Τα μέλη του συλλόγου μαζί με τον Μορφωτικος Συλλογος Μικρου Μοναστηριου « Ο ΖΟΡΜΠΑΣ » και το Μ.Α.Σ Καλλιθέα Βεροίας, παρουσίασαν την
προετοιμασία του τρύγο. Ο τρύγος ήταν η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκομίας, αφορούσε το μάζεμα των σταφυλιών, άρχιζε μετά του Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη και διαρκούσε 20 περίπου μέρες. Σημαντική παράμετρος για τον τρύγο είναι η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής. Για τους Θράκες ο τρύγος με το πάτημα των σταφυλιών ήταν μία από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες, συμμετείχε όλη η οικογένεια και ήταν αφορμή για γιορτή. Μόλις ωρίμαζαν τα σταφύλια και όριζαν την ημέρα , συγγενείς και φίλοι έσπευδαν να βοηθήσουν ιδίως αν τα αμπέλια ήταν μεγάλα. Δούλευαν όλη την ημέρα με κέφι, τραγούδια και πειράγματα και το βράδυ γυρνούσαν στο σπίτι του αφεντικού ο οποίος τους τραπέζωνε και ακολουθούσε γλέντι. Οι γυναίκες κυρίως, αναλάμβαναν τη συλλογή των σταφυλιών σε κοφίνια. Στη συνέχεια οι άνδρες τα φόρτωναν στην πλάτη και τα κουβαλούσαν μέχρι το κάρο για να τα μεταφέρουν στα πατητήρια όπου τα πατούσαν με τα πόδια.
Να ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους τα χορευτικά :
1) Μορφωτικός Σύλλογος Βέροιας "Η Καλλιθέα" ,
2) Μορφωτικός Σύλλογος Μικρού Μοναστηριού "Ζορμπάς", Χαλκηδόνα &
3) το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου μας....
Στην ορχήστρα το σχήμα του Πέτρου Καρατζόβαλη..
Να ευχαριστούμε τους χορηγούς μας για σταφύλια τον Καμπά Γεώργιο, για τα τσίπουρα τους: Δουλγερίδη Γεώργιο, Αραμπατζή Στέλιο, Καμπά Θεόδωρο, Μανωλίδη Βασίλη, Παγούνη Ελένη -Κουμούρα Θωμά, Ντόβα Χρήστο, Γιοκνώρη Γεώργιο.
Επίσης να σας ευχαριστήσουμε όλους που παρευρεθήκατε, μας στηρίζεται και μας βοηθάτε σε όλες μας τις εκδηλώσεις & δραστηριότητες του συλλόγου μας...

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ