Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τροπολογία, για ζημίες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ συνυπέγραψε και κατέθεσε ο A Βεσυρόπουλος.‏

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τροπολογία με την οποία αναμένεται να δοθεί λύση στο θέμα των αποζημιώσεων, δενδροκαλλιεργητών, που υπέστησαν ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία όμως δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, κατέθεσαν 26 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Η τροπολογία κατατέθηκε, στο συζητούμενο στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και
προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών – και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2013 – για τις ζημιές που υπέστησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο παγετός του Μαρτίου που βρήκε τα δένδρα στο ρόδινο στάδιο της ανθοφορίας, καθώς επίσης και οι έντονες βροχοπτώσεις πριν την 15η Μαΐου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί εκτεταμένη ακαρπία και καρποπτώση, ζημίες οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα και αλλαγές, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες. Σε αυτή τη φιλοσοφία, κινείται η τροπολογία που καταθέσαμε μαζί με συναδέλφους μου, η οποία αφορά τις αποζημιώσεις σε δενδροκαλλιέργειες, για ζημιές που προκλήθηκαν από ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ. Χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας ένας συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων, συνετέλεσαν στην εμφάνιση εκτεταμένης ακαρπίας και στην απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής, ιδίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Προτείνουμε με αυτή την τροπολογία, να δοθεί μια ουσιαστική λύση και να καλυφθεί το νομοθετικό κενό του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, δίνοντας έτσι διέξοδο σε ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες».


Παρατίθεται η εισηγητική έκθεση και το πλήρες κείμενο της τροπολογίας :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στη χώρα μας ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλά εκ των οποίων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις των εν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στον αγροτικό τομέα είναι σημαντικές, τόσο στην ποσότητα και την ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και στο εισόδημα των αγροτών.

Χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας ένας συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων – εξαιρετικά ήπιος χειμώνας, απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, ισχυροί άνεμοι στη διάρκεια της ανθοφορίας, ζημιές στο ρόδινο στάδιο, έντονες βροχοπτώσεις κ.α. – συνετέλεσαν στην εμφάνιση εκτεταμένης ακαρπίας και στην απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής, ιδίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Είχαν δε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση του αγροτικού εισοδήματος στις καλλιέργειες αυτές, καθώς η κάμψη της παραγωγής ανήλθε σε πολύ υψηλά ποσοστά, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής.

Στην αντιστάθμιση των απωλειών που είχαν οι αγρότες-δενδροκαλλιεργητές δεν κατέστη δυνατόν να συνδράμει, μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλει σε περιπτώσεις ζημιών, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), καθώς ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη τέτοιου είδους ζημιών (ή προβλέπει για πρωθύστερα ή μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα εκδήλωσής τους), μια και η σύνταξη του κανονισμού έχει γίνει προ πολλών ετών και πριν την εκδήλωση των κλιματικών αλλαγών.

Επειδή χιλιάδες αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα στερήθηκαν των αναγκαίων αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών και τη συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας, προτείνεται η διάταξη του άρθρου 48 του Σχεδίου Νόμου να οριστεί ως εδάφιο α και παράλληλα στο ίδιο άρθρο να προστεθούν 2 νέα εδάφια (β και γ) με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις να υπάρξει μια έστω και καθυστερημένα ανακούφιση των πληγέντων αγροτών και η απαιτούμενη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καλλιεργητικές τους φροντίδες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

β) Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄160/2010) προστίθεται περίπτωση ιγ ως εξής:
«Λοιπές δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες από κοινού ή μεμονωμένα επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής δενδρωδών καλλιεργειών, πάνω από ορισμένο ποσοστό κατά νομό. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται με εντολή του ΥΠΑΤ Επιστημονική Επιτροπή για την τεκμηρίωση των ανωτέρω.»
γ) Η ισχύς της διάταξης της περίπτωσης ιγ της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 αρχίζει από 01-01-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Oι πιο επικίνδυνες τροφές του κόσμου.

  Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο γευστικά πιάτα και νόστιμα φαγητά, αλλά και τροφές που μπορούν να μας κάνουν κακό και πρέπει να τις ...