Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων με Θέμα : Λήψη μέτρων υπέρ των Επιχειρήσεων λόγω ζημιών εκ του παγετού 2021

 


Θέμα : Λήψη μέτρων  υπέρ των  Επιχειρήσεων λόγω ζημιών εκ  του παγετού 2021

          Κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε  στις  3/9/21 , το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων ( Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) , στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας , συζητήθηκε το θέμα της καθυστέρησης λήψης μέτρων για την οικονομική στήριξη των Ιδιωτικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τους Ανοιξιάτικους παγετούς 2021.
          Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τον  μήνα Απρίλιο  συμφωνήθηκε η σύσταση πενταμελούς επιτροπής η οποία θα διαχειριζόταν  το θέμα ,  απαρτιζόμενης από τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς των  εμπλεκομένων Υπουργείων , με επικεφαλής συντονιστή τον κ. Τριαντόπουλο  Χρήστο  και  ορίστηκαν  από την πλευρά των ενδιαφερομένων φορέων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  , εκπρόσωποι που θα συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση .
             Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία επίσημη συνάντηση - πλήν κάποιων μεμονωμένων ανεπισήμων -  και δεν προχώρησε καμία ενέργεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων  μας,   όπως για παράδειγμα  έγινε για τις αποζημιώσεις του πρωτογενούς  αγροτικού τομέα αλλά και των ζημιωθέντων συμπολιτών μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές .  
             Επειδή οι καταγεγραμμένες ζημίες στον όγκο παραγωγής υπερβαίνουν το 50% της αναμενόμενης παραγωγής και  οι ήδη δημιουργημένες υποχρεώσεις  προκαλούν προβλήματα  βιωσιμότητας στις  Επιχειρήσεις   υπονομεύοντας το μέλλον τους , παρακαλούμε  τους Κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους  για την  ενεργοποίησή τους   και  την λήψη  άμεσων  μέτρων ,  τα οποία έχουν προτεραιότητα  σύμφωνα με τα συζητηθέντα  στην έκτακτη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής   και είναι :
            Α) Η παράταση των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν λόγω COVID 19 (αρμοδιότητας Υπουργού Οικονομικών κ. Σταικούρα ).
             B) Η οργάνωση προγραμμάτων από ΟΑΕΔ όπως έγινε το 2003 για την διατήρηση του μονίμου προσωπικού και σχετική χρηματοδότηση από το Κράτος (αρμοδιότητας Υπουργού Εργασίας  κ. Χατζηδάκη) .
            Γ) Η παράταση υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων ( αρμοδιότητας   Υπουργών Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη  και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού )  και
            Δ) Λοιποί τρόποι  οικονομικής στήριξης των πληγεισών Επιχειρήσεων .
           Η περαιτέρω καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των δημιουργηθέντων προβλημάτων  πιθανόν να οδηγήσει σε αδυναμία  αποτελεσματικής επίλυσης,  με συνέπειες οι οποίες  εύκολα   γίνονται  αντιληπτές .
Εν αναμονή των ενεργειών σας

                                                                          Με εκτίμηση

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                     ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ                  ΜΗΝΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
 Πίνακας εξαγωγών Ροδακίνων και Νεκταρινιών  2020-2021 από στοιχεία ΥΠΑΑΤ (ΜΕΝΟ)
ΡΟΔΑΚΙΝΑ       1-1-2020    ΕΩΣ   6-9-2020     99.746 ΤΟΝ.  
ΡΟΔΑΚΙΝΑ       1-1-2021    ΕΩΣ   6-9-2021     35.247 ΤΟΝ.   
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ     1-1-2020   ΕΩΣ   6-9-2020     57.309 ΤΟΝ.
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ     1-1-2021   ΕΩΣ   6-9-2021      16.513 ΤΟΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ