Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ Δεκαήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης για τις χαμηλές τιμές και τις κατασχέσεις

Την οργάνωση 10ήμερου αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη του 2018, αποφάσισε η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Αιχμή των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν συντονισμένα στο πλαίσιο του πανελλαδικού 10ήμερου σε επίπεδο επαρχιών, νομών και περιφερειών, με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων και υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής
Επιτροπής των Μπλόκων, θα είναι τα προβλήματα που αφορούν στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την απληρωσιά των παραγωγών από τους εμποροβιομήχανους, στον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των αγροτών για χρέη τους στην εφορία, σε ΕΦΚΑ - ΕΛΓΑ και στην τράπεζα, στις νέες δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, στην παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής που επιβάλλει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων, στην άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, και στη συνεχιζόμενη τακτική των καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων, στη ληστρική αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των πολλών άλλων χαρατσιών.
Οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα τοπικά καταστήματα των εφοριών, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τραπεζών, σε τοπικές διοικητικές αρχές, (δήμοι, αντιπεριφέρειες, περιφέρειες), συγκεντρώσεις σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις.
Για τα πολύ οξυμένα προβλήματα που αφορούν ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία,  προγραμματίζονται ειδικές συσκέψεις με στόχο την οργάνωση ειδικών κινητοποιήσεων, ενώ συσκέψεις και αγωνιστικές δράσεις προγραμματίζονται και για άλλα φλέγοντα προβλήματα, όπως των πατατοπαραγωγών και των σιτοπαραγωγών, που η περσινή παραγωγή τους παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες, των ελαιοπαραγωγών, που ενώ πληρώνουν το 2% επί του τζίρου τους για τη δακοκτονία, αυτή δεν γίνεται ή όταν γίνεται είναι ελλιπής και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα κ.ά.
Για την οργάνωση του πανελλαδικού αγωνιστικού 10ημέρου, καθώς και των άλλων κινητοποιήσεων, θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πάρει μέρος  στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, καθώς και στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές πορείες που προγραμματίζονται από το φιλειρηνικό κίνημα σε όλη τη χώρα για τα μέσα του Μάη.
Στην εισήγηση που παρουσίασε στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, κάνοντας εκτίμηση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης τον περασμένο χειμώνα, σημείωσε ότι, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν λόγω του κλίματος απογοήτευσης και μοιρολατρίας που είχε καλλιεργηθεί και της σφοδρής και πολύμορφης επίθεσης εναντίον της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που είχε εκδηλωθεί, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα κατάφερε να στήσει κοντά στα 20 μπλόκα σ΄ όλη τη χώρα, να οργανώσει αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις και μαζικό συλλαλητήριο στην «Agrotica»  στη Θεσσαλονίκη, ενώ με την αγωνιστική του πίεση ανάγκασε, για μια ακόμα φορά, την κυβέρνηση να δεσμευτεί για την ικανοποίηση κάποιων αγροτικών αιτημάτων, (ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός 15.000, «πάγωμα» του «πράσινου» τέλους στο νερό, κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί κ.ά.).
Υπογράμμισε ότι  το οργανωμένο αγροτικό κίνημα χρειάζεται να προβάλλει περισσότερο όλες τις κατακτήσεις των αγώνων του για να αντιμετωπίσει έτσι πιο αποτελεσματικά την προπαγάνδα της κυβέρνησης και όλων των άλλων αντιπάλων του, (πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και ψηφίζουν τα μνημόνια, εμποροβιομήχανοι, μονοπωλιακοί όμιλοι και τραπεζίτες που κερδοσκοπούν σε βάρος του μόχθου των αγροτών, μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που περιμένουν να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι για ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βιος τους), που λέει ότι οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους αγώνες τους και θα σωθούν απ’ το ξεκλήρισμα και θα προκόψουν με την οργάνωσή τους στους νέους «συνεταιρισμούς», στις ομάδες παραγωγών και στις διεπαγγελματικές ενώσεις, καθώς και με την εγκατάλειψη των μέχρι τώρα καλλιεργειών και τη στροφή τους σε παραγωγή ποιοτικών και εξαγώγιμων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Μια προπαγάνδα που στόχο έχει να σπρώξει τον απελπισμένο μικρομεσαίο αγρότη ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, αφού το πρόβλημά του βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να λυθεί ούτε μέσα από τις ομάδες παραγωγών και τις διεπαγγελματικές ενώσεις, που λειτουργούν προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων, ούτε με την στροφή του σε άλλες καλλιέργειες  που σε λίγο θ’ αποδειχτούν το ίδιο ασύμφορες γι' αυτόν.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αυτό το διάστημα εμφανίζονται πιο οξυμένα, ο Ρ. Μαρούδας στάθηκε ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, όπου η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση. Ανέφερε ότι στο πρόβειο γάλα η τιμή από το 1,02 ευρώ το κιλό έπεσε κάτω από τα 80 λεπτά (σε κάποιες περιοχές οι παραγωγοί πωλούν σε ακόμα και σε 67 λεπτά), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 72 λεπτά το κιλό. Ανάλογη μεγάλη πτώση της τιμής υπάρχει και στο αγελαδινό γάλα, που πουλιέται από τον παραγωγό στα 22 - 38 λεπτά το κιλό, (στην κατανάλωση φτάνει και στα 1,20 ευρώ το κιλό), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 28 λεπτά το κιλό.
Σε εξευτελιστικές τιμές πουλιέται από τους κτηνοτρόφους και το κρέας, ενώ υπάρχει και  μεγάλο πρόβλημα διάθεσης.
Σημείωσε ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία επιτρέπει, αν δεν προωθεί κιόλας, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι εκβιάζουν τους παραγωγούς για συνεχώς χαμηλότερες τιμές, ώστε ν’ αυξάνουν τα κέρδη τους, καθώς και τις αθρόες και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εισαγωγές γάλακτος και κρέατος, κυρίως από χώρες της ΕΕ. Και τόνισε ότι οι διεπαγγελματικές ενώσεις στο γάλα και στη φέτα, που η κυβέρνηση, αλλά και κάποιες Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων -όπως αυτή της Θεσσαλίας και άλλες - παρουσιάζουν σαν λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά  πρόκειται για μεγάλη απάτη σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
Στην παρέμβασή του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επεσήμανε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, των απανωτών μνημονίων και γενικότερα των πολιτικών των κυβερνήσεων, στόχο έχουν την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτός θα είναι σκληρός και μακρύς και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες στους αγρότες ότι με μια κινητοποίηση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Θα χρειαστεί -είπε- πολύ περισσότερη δουλειά, καλύτερη οργάνωση της πάλης και ισχυρότερη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να υπάρξουν τ’ αποτελέσματα που θέλουμε και περιμένουμε.  Και σ’ αυτή την κατεύθυνση -κατέληξε- θα πρέπει να κινηθούμε στη συνέχεια, μην αφήνοντας να ξεφύγει από την προσοχή μας και την παρέμβασή μας ούτε ένα πρόβλημα, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, που απασχολεί και ταλαιπωρεί το μικρομεσαίο αγρότη.
Παρεμβάσεις στη σύσκεψη, μεταφέροντας σκέψεις και προτάσεις από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην περιοχή τους για την οργάνωση της πάλης στο επόμενο διάστημα, έκαναν επίσης οι Γ. Πατεράκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανιών, Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, Κ. Τζέλλας και Γ. Τσιούτρας, γενικός και γραμματέας και οργανωτικός γραμματέας αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας,  Ν. Τσέγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας,  Β. Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας,  Δ. Μόσχος, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας, Β. Βουρλίτσης, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Σπ. Κοτοπούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Γ. Μαρούλης, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Φθιώτιδας.
Δεύτερο θέμα της σύσκεψης ήταν αυτό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολεμικών αντιπαραθέσεων  στην περιοχή μας που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη χώρα μας και το λαό μας. Στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πρέπει να έχει και να διατυπώνει ξεκάθαρη θέση κατά των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και πολεμικών αντιπαραθέσεων, δηλώνοντας ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι απαραβίαστα  κι απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τη χώρας μας σ’ αυτές, καθώς και να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ