Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ '' ΠΡΑΞΕΙΣ για την Κεντρική Μακεδονία”

Γιατί έχουμε ανάγκη τις “Πράξεις”

Η Περιφέρεια μας διοικείται εδώ και μία δεκαετία από την ίδια παράταξη.
Η κοινή πολιτική αντίληψη , παλαιότερων και σημερινών, εκπροσώπων της είναι η προτεραιότητα του επικοινωνείν έναντι του πράττειν, της εντύπωσης έναντι της ουσίας, της αποφυγής ανάληψης ευθύνης έναντι των πρωτοβουλιών για λύση προβλημάτων.
Είναι μια συντηρητική αντίληψη η οποία εφαρμοζόμενη στη γενική διακυβέρνηση οδήγησε στη χρεωκοπία.

Η Κεντρική Μακεδονία , παραγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεν αντέχει άλλη απουσία σχεδίου και έλλειψη Πράξεων.

Κι αυτο επειδή υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός τόπου , που είναι ιστορικές για τη μετέπειτα πορεία του. Καθοριστικές για το μέλλον του και για τη ζωή όσων κατοικούν σε αυτόν.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται μπροστά σε μία τέτοια κομβική στιγμή.
Ή κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή και προχωρούμε σε Πράξεις Προόδου
Ή ακολουθούμε το δρόμο της “ελάχιστης προσπάθειας” και της “μέγιστης εντύπωσης” και καθηλωνόμαστε σε αδιέξοδα και άγονες ασκήσεις επικοινωνίας.

Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση έρχονται σε μία στιγμή που κλείνει ένας ιστορικός κύκλος με τη χώρα να βρίσκεται σε μεταβατική φάση . Στόχος όλων των Ελλήνων είναι η υπέρβαση της κρίσης με τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για βιώσιμη ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Με προτεραιότητες την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης με δικαιοσύνη και ισονομία και την εξυγίανση της λειτουργίας του Κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή η υπέρβαση, πρέπει να γίνει και σε περιφερειακό επίπεδο. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να αναδειχθεί σε θεσμό αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, δράσεων αλληλεγγύης και έργων υποδομής. Να υπερασπιστεί το ιστορικό της όνομα, να αξιοποιήσει δημιουργικά το πολιτιστικό της φορτίο και να ακυρώσει ανιστόρητες καπηλεύσεις. Στην Πράξη κι όχι στα λόγια. Με εξωστρέφεια, δυναμισμό και ανασυγκρότηση.

Ο τόπος μας χρειάζεται να αλλάξει πρόσωπο.Να γυρίσει σελίδα. Να ξεφύγει από τη στασιμότητα και την προσκόλληση σε παρωχημένες, συχνά καταδικασμένες, πρακτικές. Να προσπεράσει τον κενό και στρογγυλό λόγο των τεχνικών της εξουσίας και να αποφύγει τη διατήρηση ιδιοκτησιακής λογικής , καθεστωτικών πρακτικών με επίφαση δημοκρατικότητας, που συχνά αποκτούν χαρακτηριστικά αλαζονείας. Να αποκτήσει σύγχρονες δομές και αναπτυξιακό δυναμισμό. Να βαδίσει το δρόμο των Πράξεων και του Αποτελέσματος.

Ο πήχης μας είναι το όραμα μας!

Και το όραμα μας είναι μία Σύγχρονη Μακεδονία, μία Πρότυπη Περιφέρεια για τους ανθρώπους
της , ικανής να κρατήσει τους νέους της εδώ, να υπερασπιστεί την κληρονομιά της και να κερδίσει το μέλλον της.

Σήμερα , απέχουμε από αυτό το στόχο επειδή:
* Η διοικητική μηχανή της Περιφέρειας είναι αποπροσανατολισμένη και αντιπαραγωγική , λόγω του υπερσυγκεντρωτισμού του επικεφαλής της και του πάθους του για επικοινωνία , να φαίνεται μόνο αυτός για να εισπράττει τα εύσημα των πυροτεχνημάτων . Η αδυναμία του Περιφερειάρχη να λειτουργήσει επιτελικά και με σύγχρονο τρόπο διοίκησης φτωχαίνει την ποιότητα της ζωής μας.
* Η σύνδεση με την κοινωνία της Γνώσης και με τους φορείς της Καινοτομίας του τόπου μας, όταν υπήρχε, ήταν επιδερμική και χωρίς στόχευση, άρα αναποτελεσματική. Η πανταχού παρούσα , σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, 4η βιομηχανική επανάσταση δεν αφορά τον Περιφερειάρχη των 13 tablets και των φωτογραφικών στιγμιοτύπων.
* Η συμβολή της Περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής , ήταν αποσπασματική , σαφώς υποδεέστερη των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων της . Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ φτωχή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ παρά τη συστηματική παραπλάνηση και τις επικοινωνιακές αλχημείες να εμφανίζονται παλαιότερες ή εκκρεμείς χρηματοδοτήσεις ως τρέχουσα απορροφητικότητα.
* Η κοινωνική της πολιτική ήταν κατά βάση “πελατειακής” λογικής , αφήνοντας αρκετούς συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους έκθετους στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.
* Τα έργα υποδομής ,σε διαρκή καθυστέρηση και με έλλειψη συνοχής, αποτυγχάνουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και να απαλύνουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
* Οι νέοι άνθρωποι νιώθουν αποξενωμένοι από τις ίδιες τις αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποκλεισμένοι από το μέλλον τους.


Έτσι όμως, ο τόπος μας τελματώνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει με Πράξεις και Σχέδιο.

Για μάς, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν είναι απλώς ένα τμήμα της χώρας αλλά ένας δυναμικός Πυλώνας Ανάπτυξης της .
Χρειάζεται ανθρώπους στη διοίκηση της που να μπορούν να του προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα και προτάσεις για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.


Τι θέλουμε να πετύχουμε
Στόχος μας είναι να επανεκκινήσουμε την Ανάπτυξη στη Μακεδονία.
Να αφήσουμε πίσω μας την αντίληψη “τι προσφέρει το αξίωμα στο πρόσωπο” και να βαδίσουμε με γνώμονα “τι προσφέρει ο άνθρωπος στον τόπο”. Ανυστερόβουλα και παραγωγικά.

Έχουμε σαφή προοδευτική ταυτότητα αλλά υπερβαίνουμε στενές κομματικές αναφορές και πολιτικές προελεύσεις. Μας ενώνει η κοινή αγωνία και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας, το σχέδιο, η προγραμματική πρόταση και οι προσδοκίες βελτίωσης της καθημερινότητας. Η πρότασή μας είναι προοδευτική και ενωτική.

Εμείς, δε θέλουμε την Περιφέρεια , καταφύγιο επαγγελματιών της πολιτικής, εφαλτήριο για την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών, θερμοκήπιο μηχανισμών εξουσίας .
Επιδιώκουμε τη συμμετοχή στην Πράξη, την κοινωνική λογοδοσία, τη αναδιαμόρφωση και την συνεχή επικοινωνία πολιτών και διοίκησης.

Οι στόχοι μας είναι:

* Ο ανασχεδιασμός των έργων υποδομής για τη βέλτιστη υποβοήθηση της δυναμικής της ανάπτυξης , με ενίσχυση της διασύνδεσης με μεγάλα ευρωπαϊκά μεταφορικά δίκτυα.
* Η παρέμβαση για ενίσχυση της παρουσίας της Κ. Μακεδονίας στα ενεργειακά σχέδια που θα την αναβαθμίσουν ως ενεργειακό κόμβο.
* Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης της Κ. Μακεδονίας και των πολλαπλών μεταφορικών της δικτύων για μία νέα αναπτυξιακή πορεία.
* Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών , διεθνών καλών πρακτικών και του πολύ καλού επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας για να βάλουμε τον τόπο στο χάρτη της διεθνούς Καινοτομίας.
* Η έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα και η προσέγγιση της πλήρους δυναμικής στον τομέα του τουρισμού
* Ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος συνδυάζεται με σχεδιασμό δράσεων σε νέα πεδία(ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση).
* Η ενίσχυση και αναβάθμιση των δομών και υπηρεσιών για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού επειδή έχει ξεχωριστή σημασία για την κοινωνική συνοχή ενός τόπου.
* Στο χώρο του αθλητισμού και πολιτισμού , η ενίσχυση των υποδομών αλλά και η ανάπτυξη νέων δράσεων με διαφάνεια και αξιοκρατία.
* Η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την απασχόληση αποτελεί προτεραιότητα που συνδέεται στενά με την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας
* Οι νέες τεχνολογίες και οι βέλτιστες πρακτικές διοίκησης ,σήμερα απούσες από την καθημερινότητα στη λειτουργία της Περιφέρειας, όχι μόνο θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και θα βοηθήσουν στη διαφάνεια και στη συμμετοχή των πολιτών στην επίλυση προβλημάτων.


Θέλουμε μία Περιφέρεια με ισόρροπη ανάπτυξη:
* Μεταξύ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξειδικευμένα προγράμματα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε μία από αυτές.
* Για όλους τους τομείς της ανάπτυξης μας (αγροτικό, βιομηχανικό, τουρισμό και άλλες υπηρεσίες)
* Για κάθε τομέα καθημερινής δραστηριότητας του πολίτη (αθλητισμό- πολιτισμό- κοινωνικές πρωτοβουλίες- βελτίωση ποιότητας ζωής)


Πώς θα πορευτούμε

Θα κινηθούμε με βάση την αλλαγή υποδείγματος διοίκησης της Περιφέρειας: Από την προσωπική και αδιαφανή μονοκρατορία στη σύγχρονη, λειτουργική περιφερειακή διακυβέρνηση. Από την ιδιοκτησιακή πρακτική , στη συμμετοχική λειτουργία της Περιφέρειας μας.
Από τη μονοθεματική λειτουργία της Επικοινωνίας και προσωπικής προβολής στο πρόταγμα της Πράξης για τους πολίτες.

Μαζί με όλους τους συμπολίτες μας , να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας κρατούν δέσμιους της αδράνειας και της ατολμίας.
Να εξασφαλίσουμε τη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Την αξιοπρέπεια σε όλους. Τις ευκαιρίες για εργασία και δημιουργικότητα. Την κάλυψη κάθε πολιτιστικής και αθλητικής ανάγκης των πολιτών. Την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών και των νέων. Τις γρήγορες και ανεμπόδιστες μεταφορές και μετακινήσεις. Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στις επόμενες εκλογές βγαίνουμε από το τέλμα.
Αρνούμαστε την υποταγή στην παντοκρατορία της επικοινωνίας και επιλέγουμε το Σχέδιο και τις Πράξεις για το συλλογικό όφελος κι όχι το προσωπικό συμφέρον.

Για μας, η εκλογική αναμέτρηση είναι μάχη για μια καλύτερη ζωή. Για ένα καλύτερο μέλλον όλων μας, για έναν τόπο που να αξίζει στα παιδιά μας.

Κάνουμε Πράξεις για την Κ. Μακεδονία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ