Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6973312771 / 6936409111

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
Μάρτης 2020

Ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες άλλα που έχουν σημειωθεί στον κλάδο στην περιοχή μας. 20χρονος εργάτης, στην επιχείρηση τυποποίησης αγροτικών προϊόντων «ΑΝΑΤΟΛΗ Α.Β.Ε.Α.Ε.» τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη όπου διαπιστώθηκε ότι έχει τραύματα στο κεφάλι. Ευχόμαστε στο συνάδελφο γρήγορη και καλή ανάρρωση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το παραπάνω γεγονός φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το σοβαρό πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων. Τόσο για αυτό όσο και για προηγούμενα δεν φταίει «η κακιά η ώρα», ή «το ανθρώπινο λάθος της στιγμής». Έχουν άμεση σχέση με την έλλειψη μέτρων υγιεινής - ασφάλειας και ελέγχων στους χώρους εργασίας από κρατικές υπηρεσίες.
Μέσα λοιπόν στην «κανονικότητα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του αφηγήματος της «ανάπτυξης για όλους» αποδεικνύεται ότι τα κέρδη των αφεντικών είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. Θησαυρίζουν με τις δικές μας πλάτες, των ντόπιων και αλλοδαπών εργατών. Δεν διστάζουν ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας να μας θυσιάσουν κυριολεκτικά στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Το συνδικάτο μας χρόνια τώρα έχει αναδείξει μια σειρά ζητήματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη ζωή, την υγεία και την ακεραιότητα μας! Δεν έχουμε τίποτα το πολυτιμότερο! Δεν μπορούν αυτά να διακινδυνεύουν κάθε φορά που περνάμε το κατώφλι του εργοστασίου.
Δουλεύουμε εποχιακά με φτηνά μεροκάματα, με πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας, με επιστροφές δώρων και επιδομάτων, υπό την απειλή της απόλυσης, δυσκολευόμαστε να πάρουμε ταμείο ανεργίας. Δύσκολα θα φτάσουμε στη σύνταξη με τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και το τελευταίο Βρούτση – Κατρούγκαλού, νόμοι που έχουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Συνάδελφοι,
Η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, η εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων και η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας μπορούν να γίνουν μόνο όταν όλοι μαζί παλέψουμε για αυτά. Δεν πρέπει να περιμένουμε ποιος θα είναι ο επόμενος συνάδελφος που θα χτυπήσει: είναι μονόδρομος λοιπόν η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και εγγραφή όλων των εργαζομένων στο συνδικάτο. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν.
Διεκδικούμε:
· Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
· Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά ατυχήματα. Να δηλώνονται, να διερευνώνται και να αποδίδονται ευθύνες.
· Σε πόλεις και χωριά που υπάρχουν συγκεντρωμένες επιχειρήσεις οι μονάδες υγείας να είναι στελεχωμένες με ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, να προσφέρει πρώτες βοήθειες και να συμβάλλει στην ασφαλή διακομιδή.
· Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.
· Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, ό νόμος που θέτει αντεργατικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, οι εγκύκλιοι που χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις
εποχικές ή μη και ο νόμος που επιβάλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία
πενταετία πριν την συνταξιοδότηση.
· Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, 5 λιγότερα χρόνια για
τα ΒΑΕ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ