Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Πάρτι» στο σκοτάδι από την Κυβέρνηση για την κατανομή διαφημιστικών κονδυλίων 11 εκ. ευρώ – Τηρήθηκαν οι όροι υπέρ των Περιφερειακών ΜΜΕ;

Με ανησυχία διαβάζουμε την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) ότι εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, η κυβέρνηση διαμοίρασε 11εκ ευρώ χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που διασφαλίζουν διαφάνεια και ισόρροπη κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων. Ο Σύνδεσμος, εκφράζει δικαίως τον φόβο, να εξελιχθεί η κατανομή της κρατικής διαφημιστικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό, σε "πάρτι" πολιτικής συναλλαγής και απευθείας αναθέσεων διαφημιστικών δαπανών με αδιαφανείς όρους. Είτε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.


Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, για την αντιμετώπιση της ανομίας στο διαδίκτυο, ενώ η κατανομή της κρατικής διαφήμισης, τηρούσε την ποσόστωση καταβολής του 70% για τα Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας και του 30% υπέρ των Μέσων της περιφέρειας. Όμως, όπως καταγγέλλει και ο ΣΗΠΕ, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφάρμοσε την ποσόστωση του 30% υπέρ του Περιφερειακού Τύπου, αλλά η δαπάνη διακινήθηκε μέσω ιδιωτικής διαφημιστικής εταιρείας, χωρίς οι σχετικές αναθέσεις να αναρτηθούν στη «Διαύγεια».

Επιπλέον, θα έπρεπε εδώ και 7 μήνες να έχει αποδοθεί ποσό 4εκ. ευρώ, εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του 2019 από το πρόγραμμα Ενίσχυσης του Τύπου (2019-2023). Κάτι που είχε νομοθετήσει και υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με προϋπολογισμό 16 εκ. για την ενίσχυση των Περιφερειακών ΜΜΕ (έντυπων και ηλεκτρονικών), που δίνουν καθημερινή "μάχη" ενημέρωσης αλλά και επιβίωσης, στον τόπο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η ενίσχυση πρέπει να δοθεί αποφασιστικά, ώστε να στηριχθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο αγώνας του Τύπου για ενημέρωση των πολιτών. Πρέπει όμως, κόμματα και πολίτες να γνωρίζουν ποιος παίρνει τι. Αυτό για μας, είναι αδιαπραγμάτευτο, καθότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επιλεκτική ενίσχυση του Τύπου με πρόσχημα τον κορωνοϊό, αλλά ότι το πράττει εκτός θεσμικού πλαισίου και στο σκοτάδι.

Και αυτό αποτελεί μέγα θέμα Δημοκρατίας και πολυφωνίας. Γι’ αυτό επιμένουμε και συνεχίζουμε να ρωτάμε, ποια κριτήρια και όροι τηρήθηκαν στην κατανομή του κρατικού κονδυλίου και πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης που αναμένουν εναγωνίως τα περιφερειακά ΜΜΕ;

Φρόσω Καρασαρλίδου
Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ