Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Αλλάζουν όλα για ΚΤΕΟ και εξετάσεις για άδειες οδήγησης – Τι θα ισχύει στο εξής

  Αναλυτικά τα μέτρα

Η επιστροφή στη σταδιακή… κανονικότητα επιφυλάσσει μέτρα προστασίας προκειμένου οι πολίτες ναι μεν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, ωστόσο αυτό να γίνεται με την απαραίτητη ασφάλεια.
Eτσι, το υπουργείο Μεταφορών διευκρινίζει για τους υποψήφιους οδηγούς ότι:

 
Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός και η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων όλων των κατηγοριών εκτός των φορτηγών, ο προγραμματισμός και οι εξετάσεις των οποίων θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου 2020.
Στις θεωρητικές εξετάσεις κάθε αίθουσα πληρώνεται µε το 50% της χωρητικότητάς της και με κατανομή των εξεταζόμενων σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.
Οι πρακτικές εξετάσεις διενεργούνται σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η συγκέντρωση εκπαιδευτών/υποψηφίων ανά σημείο.
Επίσης, είναι υποχρεωτικές για την αποφυγή διασποράς του COVID-19:

Χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού.
Μη λειτουργία του κλιματισμού και της εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα εντός του αυτοκινήτου και ανοιχτά παράθυρα.
Παραμονή εντός του αυτοκινήτου τον ελάχιστο χρόνο.
Για τα δίκυκλα, ο υποψήφιος οφείλει να προσέρχεται για εξετάσεις με τον προσωπικό του εξοπλισμό. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει προστατευτικό ρουχισμό, επιτρέπεται η χρήση επικαλαμίδων, επιγονατίδων και επιαγκωνίδων για την εξέταση των κατηγοριών για μοτοσικλέτες.
Αδεια σε δύο μέρες

Σε ισχύ είναι και η Προσωρινή Αδεια Οδήγησης, η οποία προετοιμάστηκε κατά την περίοδο της καραντίνας.

Οσοι εξετάζονται επιτυχώς στην πρακτική εξέταση, μετά από 2 μέρες θα μπαίνουν με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet και θα την εκτυπώνουν. Εκτός από τη διευκόλυνση του πολίτη και τη μείωση της γραφειοκρατίας, συμβάλλει και στην αποφυγή του συγχρωτισμού στις Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών. Η προσωρινή άδεια έχει ισχύ για 4 μήνες.

Παράλληλα, οι άδειες οδήγησης με ημερομηνία λήξης από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 των κατόχων άνω των 65 ετών και των κατόχων με χρονικό περιορισμό της άδειας οδήγησης για λόγους υγείας παρατείνονται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εξαιρούνται οι άδειες των επαγγελματικών κατηγοριών για τις οποίες ισχύει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου 2020. Επίσης, σε ισχύ έως και την 31η Ιουλίου 2020 είναι η παράταση των αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) με ημερομηνία λήξης από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Ιουλίου 2020.

Τέλος, με εγκύκλιο δόθηκε παράταση στα Δελτία Στάθμευσης ΑμεΑ έως 30-9-2020.
Δελτία τεχνικού Ελέγχου

Η λειτουργία των ΚΤΕΟ ήταν η πρώτη που απελευθερώθηκε στην πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, στις 4 Μαΐου.

Ταυτόχρονα, δόθηκε παράταση 70 ημερών στην ημερομηνία λήξης του δελτίου, υπολογίζοντας το διάστημα από το Σάββατο 7 Μαρτίου έως την Κυριακή 3 Μαΐου.

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα προσθέτει το ΚΤΕΟ τα πιο κοντινά ραντεβού στην ημερομηνία παράτασης και οι πολίτες θα πρέπει να σπεύσουν για να ανανεώσουν τα δελτία τεχνικού ελέγχου. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα που θα περάσουν πρώτη φορά μέσα στην 4ετία. Το ανανεωμένο δελτίο θα υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία που είχε προβλεφθεί πριν από την καραντίνα.
Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας, κατά τον τεχνικό έλεγχο πρέπει να τηρούνται οι εξής κανόνες:

Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό να είναι εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες.
Να υπάρχει αντισηπτικό σε εμφανές σημείο.
Εντός του χώρου της Γραμματείας – Ταμείου να αποφεύγεται η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την παραλαβή του ΔΤΕ.
Ο τεχνικός έλεγχος να πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ