Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Την ανάγκη ταχύτατης αναγγελίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ για προβλήματα καρπόδεσης των οπωροφόρων στην Ημαθία ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να προχωρήσει ταχύτατα ο ΕΛΓΑ σε αναγγελίες ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί οπωροφόρων δέντρων της Ημαθίας για τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους κατά το στάδιο της καρπόδεσης  λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου, ζητάει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως τονίζει, οι ζημιές στα οπωροφόρα σε πολλές περιοχές της Ημαθίας (στα κεράσια στα τοπικά διαμερίσματα Φυτειάς και Τριλόφου του Δήμου της  Βέροιας, στα συμπύρηνα ροδάκινα, στα αχλάδια) είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα η απόδοση σε καρπούς να προμηνύεται όχι απλά ελάχιστη αλλά σχεδόν μηδαμινή.
Ως εκ τούτου, η διεκπεραίωση της διαδικασίας από τον Οργανισμό οφείλει να γίνει σε άμεσο χρονικό διάστημα προκειμένου εν συνεχεία οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις και να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του Οργανισμού.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσαβδαρίδη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

12-05-2020
Προς:
Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
κ. Λυκουρέντζο Βασίλη
 
Κοιν.
Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων
Προϊσταμένη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας
 
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
ΘΕΜΑ: "Ανάγκη ταχύτατης αναγγελίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ για προβλήματα καρπόδεσης των οπωροφόρων στην Ημαθία" 
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Εντονότατη είναι η ανησυχία των παραγωγών οπωροφόρων δέντρων σε πολλές περιοχές της Ημαθίας (κερασοπαραγωγών των τοπικών Διαμερισμάτων Φυτειάς και Τριλόφου του Δήμου της  Βέροιας, παραγωγοί συμπύρηνων ροδακίνων, αχλαδιών κλπ) από τα ογκώδη προβλήματα κατά το στάδιο καρπόδεσης που παρατηρούνται στις καλλιέργειές τους λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (βροχές, χιόνι) τη χρονική περίοδο από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου 2020.
 
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι ότι τα δέντρα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας έχουν χάσει σχεδόν το συνολικό αριθμό των ανθέων τους και έχουν μείνει στα κλαδιά μόνο φύλλα. Ως εκ τούτου, η απόδοση σε καρπούς των δέντρων προμηνύεται όχι απλά ελάχιστη αλλά σχεδόν μηδαμινή και φόβοι εκφράζονται ότι σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα κεράσια, η ζημία θα φτάσει ως και το 100%.
 
Ως εκ τούτου, καθίσταται κάτι περισσότερο από απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτατα ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις και να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του Οργανισμού, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
 
Κατόπιν τούτων, παρακαλώ όπως προχωρήσετε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση
Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ