Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τάσος Μπαρτζώκας για τον Κρατικό προϋπολογισμό 2021: Από την κρίση του σήμερα θα βγούμε νικητές. Το 2021 θα είμαστε ισχυρότεροι!

 

Ευχαριστώντας όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης της πανδημίας ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Τάσος Μπαρτζώκας κατά τη συζήτηση -ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή. Δήλωσε την απερίφραστη ευγνωμοσύνη του στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας, την εκπαιδευτική και την επιχειρηματική κοινότητα, τους λογιστές, αλλά και όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι φροντίζουν την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η χρονιά που πέρασε έχει μεν στιγματιστεί από τον κορωνοϊό, ωστόσο η χώρα μας έχει σημειώσει πολλές και σημαντικές νίκες σε όλα τα επίπεδα. Η προστιθέμενη αξία και η κεφαλαιοποίηση αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων θα πραγματοποιηθεί το 2021, έτος κατά το οποίο η χώρα μας προβλέπεται να αναπτυχθεί σημαντικά, καθώς θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της πανδημίας.

Ιδιαίτερα για τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Τάσος Μπαρτζώκας ανέφερε ότι θα έχει όση και για όσο διάστημα απαιτούν οι συνθήκες στήριξη, καθώς έχουν προβλεφθεί σημαντικά κονδύλια στον Προϋπολογισμό. Εκτός όμως από την αναπτυξιακή του διάσταση, ο Προϋπολογισμός του 2021 προνοεί και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας κατά 600 εκ. ευρώ το βασικό φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, τον ΟΠΕΚΑ.

Κλείνοντας την ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ημαθία, υπενθυμίζοντας στην Κυβέρνηση τις δυσχερείς επιπτώσεις της προηγούμενης οικονομικής κρίσης στην ανεργία και στο εισόδημα των πολιτών. Ζήτησε η κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης από τους εξασφαλισμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλάνου να είναι δίκαια και να αποκαταστήσει τις προηγούμενες αδικίες, έτσι ώστε η Ημαθία, αλλά και συνολικά η κεντρική Μακεδονία να κερδίσουν το στοίχημα της οικονομικής ευημερίας.

Ο σύνδεσμος για την ομιλία του βουλευτή, Τάσου Μπαρτζώκα

https://youtu.be/L1U9w-qC7AA

Το κείμενο της ομιλίας του Τάσου Μπαρτζώκα:

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό συμπίπτει χρονικά με το τέλος της χρονιάς και μας επιτρέπει, ενίοτε μας επιβάλλει θα έλεγα, να κάνουμε και έναν απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει. Και αυτή η χρονιά που φεύγει αν μη τι άλλο, σημαδεύτηκε από πολύ πόνο και εξακολουθεί να συνοδεύεται και από μεγάλο πένθος.

Γιατί όλοι μας, πενθούμε για τις ζωές που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, και αυτός ο φόρος είναι πολύ βαρύς. Μπορεί το 2020 να έχει στιγματιστεί από τον κορωνοϊό και τις ανθρώπινες απώλειες, όμως αυτή τη μάχη τη δίνουμε παλικαρίσια και ηρωικά. Και από τη μάχη αυτή αναδείχτηκαν οι ήρωες μας, οι οποίοι αντί για

πανοπλίες φορούν ποδιές και στολές, βρίσκονται πάνω από μικροσκόπια, ταμειακές μηχανές και υπολογιστές με μικρόφωνα.

Σε όλους αυτούς Σε όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους οδηγούς και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων μας, Στους υπαλλήλους που εκτελούν ταχυμεταφορές και διανομή προϊόντων, Στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων εμπορίας πρώτης ανάγκης, Στα σώματα ασφαλείας τη χώρας, Στους λογιστές μας που δουλεύουν νύχτα μέρα για να στηρίξουν την ελληνική επιχείρηση Στους δασκάλους, τους καθηγητές και τους επιστήμονες μας, αλλά κυρίως στους επιχειρηματίες αυτής της χώρας, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερη στήριξη από το κράτος. Μια στήριξη που θα την έχουν. Οι επιχειρήσεις κυρίως, οι μικρές και οι μεσαίες, θα στηριχτούν όσο και για όσο χρειάζεται.

Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους. Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε για το μεγαλείο της ανθρώπινης προσφοράς και για την πλάτη που βάλατε στα δύσκολα. Η Πολιτεία σας χρωστάει.

Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι αυτή η χρονιά, η χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία, δεν είχε πολλές και σημαντικές νίκες, σε πολλά επίπεδα. Γιατί είχε. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας και διώξαμε από πάνω μας την ντροπή του επαίτη και του παρία της Ευρώπης. Αυτή στην οποία μας καταδίκασε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη «περήφανη» διαπραγμάτευση της. Νικήσαμε στον Έβρο, με τη γενναιότητα που έδειξαν για άλλη μια φορά τα Σώματα Ασφαλείας. Πετύχαμε και στο επίπεδο της διεθνούς διπλωματίας γιατί καταφέραμε σημαντικές διακρατικές συμφωνίες, που θα ενισχύσουν σημαντικά την ασφάλεια και την οικονομία στη χώρα μας. Πολεμήσαμε το διχασμό στη χώρα μας και βάλαμε γερές βάσεις για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Και όλες αυτές τις νίκες, μαζί με το γεγονός ότι καταφέραμε να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία μόνο παροδικά ανεκόπη από την πανδημία, θα τα κεφαλαιοποιήσουμε, αλλά και θα τα ενισχύσουμε τη χρονιά που έρχεται. Γιατί ακόμα και από αυτή την κρίση, εμείς, όλοι μαζί, θα βγούμε πιο ισχυροί. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός μας, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020 είχε πει ότι δεν περιέχει, ούτε εκπλήξεις, ούτε πυροτεχνήματα.

Έτσι και φέτος, ο φετινός προϋπολογισμός δεν κρύβει καμία έκπληξη. Καμία δυσάρεστη έκπληξη δεν κρύβεται για το πορτοφόλι του Έλληνα πολίτη. Γιατί και φέτος, ο προϋπολογισμός του 2021 ΔΕΝ περιέχει κανέναν καινούριο φόρο. Ακόμα και με την ομολογουμένως άσχημη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά του κράτους, καθώς πολλές πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων έχουν ανασταλεί, ενώ και το κράτος έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για τη στήριξη της εργασίας και των νοικοκυριών, το λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει ο Έλληνας Φορολογούμενος.

Ακόμα και μέσα σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, η φορολογία μειώνεται. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό σημαίνει κέρδος, τόσο για την επιχειρηματικότητα, όσο και για τον εργαζόμενο. Αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, προσδοκώντας να πετύχουμε την οριστική κατάργηση αυτού του φόρου. Καταργήσαμε επίσης τον ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά και επιδιώκουμε να μειώσουμε περαιτέρω το φόρο ιδιοκτησίας, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Για να είμαι όμως ακριβοδίκαιος, ο προϋπολογισμός του 2021 περιέχει μια έκπληξη για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο προϋπολογισμός για το 2021 είναι κατά 600 εκ. ευρώ αυξημένος έναντι του 2020 για την ενίσχυση του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή για την στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας. Είπαμε

από την αρχή της κρίσης ότι κανείς δε θα μείνει εκτός της ομπρέλας προστασίας της Κυβέρνησης και το εννοούμε. Και επιτέλους, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εκτός από το ηθικό πλεονέκτημα που αποδεδειγμένα πλέον δεν έχει, δεν έχει ούτε το μονοπώλιο της καρδιάς όπως έλεγε ο μεγάλος Βαλερί Ζισκάν ντ΄Εστέν.

Ο προϋπολισμός για το 2021 εκτός από την κοινωνική του διάσταση, είναι και αναπτυξιακός. Διότι ΄τοος ο βραχύπνοος, ετήσιος ορίζοντας του, όσο και ο μακρόπνοος, θα οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από το τέλμα και τελικά, στην ευημερία για κάθε Έλληνα πολίτη.

Κλείνοντας, θέλω να πω δύο κουβέντες για τον τόπο μου, την Ημαθία. Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης. Πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλάνο θα εισέλθουν στη χώρα μας και θα διοχετευτούν στις παραγωγικές δυνάμεις, με στόχο μια Ελλάδα ισχυρότερη. Η Ημαθία, αλλά και συνολικά η κεντρική Μακεδονία, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης σήκωσε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογούσε. Και το πλήρωσε με μεγαλύτερη ανεργία, αλλά και μεγαλύτερη υστέρηση στο εισόδημα των πολιτών. [4] Σε όλες τις συναντήσεις μου με τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζουν την ισχυρή βούληση να τρέξουν αναπτυξιακά έργα, μεγάλης κλίμακας που θα βοηθήσουν τη μετάβαση της Ημαθίας και της Κεντρικής Μακεδονίας στην τροχιά της αναπτυγμένης περιφέρειας. Την ίδια στιγμή όμως λείπουν οι πόροι. Καλώ την Κυβέρνηση, λοιπόν, να φανεί αντάξια των προσδοκιών μας και να εγγυηθεί ότι η Ημαθία, όχι απλά δε θα μείνει έξω από αυτό το στοίχημα, αλλά θα είναι πρωταγωνίστρια. Με τη σκέψη λοιπόν ότι ο δρόμος μας το 2021 θα είναι δύσκολος, όμως στο τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου ξημερώνει μια καλύτερη μέρα, υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος θα είναι η πυξίδα μας σε αυτή τη διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ