Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Europêch - Προβλέψεις παραγωγής ροδάκινων - νεκταρινιών, στροφή καταναλωτών σε κλειστές συσκευασίες

Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών 2020, που συγκεντρώθηκαν στις 7/5/2020, από την Europêch - στο MEDFEL - δείχνουν μια γενική μείωση του όγκου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω κλιματολογικών συνθηκών, τονίζει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την Ελλάδα, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών φαίνεται φυσιολογική φέτος, χωρίς ιδιαίτερη μείωση των ποσοτήτων.
Οι Ιταλοί παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αναμένεται να έχουν μεγάλες απώλειες παραγωγής σε κάποιες περιοχές, όμως στο σύνολο της χώρας δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη η μείωση της παραγωγής.
Μικρές μειώσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται να έχουν σε Ισπανία και Γαλλία».
Αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών
Στο μεταξύ αυξάνονται οι τιμές των φρούτων και λαχανικών λόγω του COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μια ένωση καταναλωτών στη Γαλλία (UFC-Que Choisir), ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν γίνει πιο ακριβά στη Γαλλία επειδή οι καταναλωτές στράφηκαν σε συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, έναντι φόβων για μετάδοση του ιού, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμμα αύξηση των τιμών με το επιπλέον κόστος συσκευασίας (π.χ. μαρούλια και ντομάτες κατά 10%).
Μάλιστα στη Γαλλία η μείωση της κατανάλωσης των ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών ξεπέρασε το 50%.
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πολυχρονάκης, «παγκοσμίως αλλάζουν οι τάσεις των καταναλωτών και στρέφονται προς κλειστές συσκευασίες. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η πανδημία θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Παρά το ότι και ο αγροδιατροφικός τομέας θα επηρεαστεί, οι καταναλωτές θα αναζητήσουν τώρα περισσότερο από ποτέ τα φρούτα και λαχανικά δεδομένου ότι, εκτός από το ότι είναι υγιή, είναι πιο προσιτά από άλλα προϊόντα.
Η σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής θα ενισχυθεί από αυτήν την κρίση και, μαζί με αυτήν, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Λόγω της επιδημίας η πιο κατάλληλη υγιεινή συσκευασία καθίσταται όλο και πιο σημαντική, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για μη τυποποιημένα και συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά. Οι άνθρωποι μπορεί να συνηθίσουν τα προσυσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, με συνέπεια να τα καταστήσουν σαν το «φυσιολογικό».
Όπως με τα εσπεριδοειδή, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να τρώνε εποχιακά φρούτα αυτό το καλοκαίρι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της φήμης των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές είναι η αυστηρή εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών κανόνων για προδιαγραφές εμπορίας - ποιότητος με πλήρη ιχνηλασιμότητα, που παρέχει την ασφάλεια στον καταναλωτή και με τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων μας».
Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ